Aanbevolen Gins

Gin is vooral te herkennen aan het iconische mengsel met tonic water, de "Gin Tonic". Met zijn kristalheldere kleur en profiel, overspoeld met frisse en kruidenaroma's, is deze drank een van de meest populaire dranken van vandaag. Deze is achter elke bar ter wereld te vinden en heeft een groot publiek van fans, gevangen door zijn unieke smaak. Op deze pagina vindt u onze selectie van verschillende gins, die wij u van harte aan kunnen bevelen.

Met een nogal gecompliceerde geschiedenis heeft gin tijden van verering en afwijzing doorgemaakt, maar zijn reputatie heeft zijn donkere tijden weten te overwinnen en een respectabele positie als hoogwaardig product te bereiken, dat door het bezit van zo'n unieke persoonlijkheid elk jaar meer fans wint. Op deze manier heeft de cultus van deze drank de uitwerking ervan tot een kunst gemaakt die alleen door deskundigen wordt uitgevoerd, en de waardering ervan is een ongeëvenaard plezier dat alleen echte liefhebbers van goede drank weten.

De Geschiedenis

De oorsprong ervan gaat terug tot de zestiende eeuw in Nederland en is uitgevonden voor medicinale doeleinden onder de naam jenever, een alcoholische drank die gebruik maakt van de eigenschappen van jeneverbessen, die zich onderscheiden in het distillaat door zijn kenmerkende smaak. In de 18e eeuw werd het de meest populaire likeur in Engeland, die "gen" begon te heten, een verkleinwoord dat later werd omgevormd tot "gin", waarbij ook een nieuwe stijl werd aangenomen.

De kroning van de Nederlander Willem van Oranje, die in 1689 koning Willem III van Engeland werd, was een cruciale gebeurtenis voor de drank om het niveau van de razernij te bereiken die het de komende jaren zou doen opvallen. Zijn bewind werd gekenmerkt door strategische acties gericht op het verzwakken van de Franse economie, voornamelijk door de toepassing van zware belastingen op de invoer van wijn en cognac.

Dit, samen met de "Corn Law", die de productie van belastingvrije dranken op het Engelse grondgebied mogelijk maakte, is wat de periode die bekend staat als "The Gin Madness" bracht. Het werd een zeer economische drank om te produceren en te verwerven, waardoor de productie ervan veel hoger was dan die van bier.

Op deze manier is gin verspreid over heel Engeland, waar het ook een eigen karakter krijgt. Hierdoor onderscheidt het zich van zijn Nederlandse tegenhanger, omdat het een intensere smaak en een hogere concentratie alcohol heeft.

In die tijd waren de meeste winkels in de drankenindustrie uitsluitend gewijd aan jenever. Het was de drank die het meest werd geconsumeerd door de lagere klasse, met een uit de hand gelopen vraag, zodat velen het distillaat begonnen te vervalsen. Dit bracht tal van gezondheidsproblemen met zich mee en een hoog sterftecijfer, waardoor gin een vreselijke reputatie verdiende.

Deze situatie heeft de regering ertoe aangezet actie te ondernemen, te beginnen met het aanvragen van dure licenties en het vervolgen van illegale productie. In 1751 probeerde de Gin Act het probleem aan te pakken met hoge belastingen, naast het bevorderen van de consumptie van andere dranken zoals bier en thee.

Eindelijk, met de komst van betere kolomstills in 1830, kon gin gedistilleerd worden op een zuiverder manier, waardoor het een kristallijne drank werd. Het bereikte ook een piek in populariteit dankzij de reizen van de Britse marine, die vaak in gebieden vol met malaria ging, dus het was nodig om kinine te consumeren, een stof die wordt gebruikt om de ziekte te voorkomen en te behandelen.

De smaak werd verzacht door de uitvinding van tonic water, en omdat gin de ideale drank was voor de reizen op zee, brachten deze twee de beroemde "Gin Tonic" ter wereld, waardoor deze drank definitief werd verlost.

De ingrediënten van Gin

Basisingrediënt

Gin wordt geproduceerd uit een mengsel van granen, voornamelijk gerst of maïs, hoewel elk graan kan worden gebruikt voor de eerste fase, aangezien het doel in deze stap is om een vrij neutraal distillaat te verkrijgen, waaraan later andere smaakstoffen zullen worden toegevoegd.

Aroma’s (Botanische Kruiden)

De overheersende smaak in elke fles gin is die van jeneverbessen, die aan de drank worden toegediend om hem zijn onderscheidend vermogen te geven. Daarnaast bevat gin ook een combinatie van meerdere kruiden en specerijen die bekend staan als "botanicals". Dit zijn ingrediënten met een geweldige aroma en smaak, die zorgen voor hun essentiële oliën om een complexer profiel aan het distillaat te geven.

De meest gebruikte botanische middelen zijn sinaasappel, kardemom, anijs, koriander, citroenschil, kaneel, zoethout en lelietjeswortel. Dankzij de innovatie waarmee sommige merken gin zich proberen te onderscheiden van de rest, worden nu ook andere, minder gangbare ingrediënten gebruikt, zoals bosbessen, exotisch fruit, honing en amandelen. Het aantal botanische producten en de hoeveelheid die van elk wordt gebruikt is vrij persoonlijk voor de producenten, wat elke distilleerderij en haar flessen een onderscheidende persoonlijkheid geeft.

Ontwikkeling van de Gin

Distillatie

Gin begint met een destillatieproces, dat zowel in traditionele als in kolomstills kan worden uitgevoerd. Dit wordt twee keer gedaan, eerst om de alcohol in het graanmengsel te concentreren, en vervolgens om een tweede distillatie te maken samen met de botanische kruiden die, wanneer ze vrijkomen, de drank zijn specifieke aroma's geven.

Voorafgaand aan het tweede distillaat wordt dit mengsel vele malen geweekt bij lage temperaturen, van een paar uur tot twee volle dagen, waardoor een veel meer uitgesproken smaak wordt verkregen. Dit mengsel wordt vervolgens gedistilleerd om de alcohol te concentreren.

Een andere manier waarop dit deel van het proces wordt uitgevoerd is door middel van het infuus van de dampen. In dit geval heeft de alambiek, naast zijn normale structuur, een extra kamer, de “jenevermand”, waar de kruiden worden vastgehouden en die het mogelijk maakt de alcoholische dampen te laten opstijgen en de etherische oliën die ze bevatten op te vangen. Door dit proces in kleinere partijen uit te voeren, kan een hogere kwaliteit van het distillaat worden verkregen, omdat de aroma's beter worden geabsorbeerd en de balans voor het gehemelte aangenamer is.

Er zijn ook andere destillatiemethoden, die een ander karakter geven aan het eindproduct. Er is vacuümdestillatie, dat op dezelfde manier de neutrale likeur met de kruiden mengt en vervolgens de alcohol verdampt en concentreert. Echter, dit wordt gedaan bij lagere temperaturen, om te voorkomen dat de etherische oliën worden gekookt, waardoor met deze procedure een veel frissere smaak wordt verkregen dan met andere technieken.

Er is zelfs een methode waarbij de basislikeur individueel met elk kruid wordt gemengd, gekookt en geconcentreerd, en vervolgens met de andere destillaten wordt gemengd om het eindproduct te verkrijgen. Deze manier van distilleren van gin is controversieel, omdat experts beweren dat de interactie tussen alle aromatische kruiden tijdens de distillatie belangrijk is om de unieke smaak van gin te bereiken, en ook omdat het inefficiënt is om grote hoeveelheden van de drank te produceren.

Gemengd

Het beste deel van het distillaat is het deel dat in het midden van het proces wordt geproduceerd, het "hart van de gin", dat wordt gebruikt om flessen van de hoogste kwaliteit te produceren. De verkregen vloeistof is een sterk geconcentreerd product dat deskundig moet worden gemengd om het alcoholgehalte verlagen, tot ongeveer 40%, en zo een perfect uitgebalanceerde combinatie te verkrijgen.

Opslag

In sommige gevallen kan deze drank korte tijd rijpen, ongeveer drie tot zes maanden in houten vaten, maar de meeste geproduceerde gins worden direct na de bereiding gebotteld.

De belangrijkste regio’s van Gin

Engeland

Engeland is de bakermat van de gin dat we in de wereld kennen. Zij zijn de belangrijkste producenten van deze drank en zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de stijl en de persoonlijkheid ervan.

Verenigde Staten

Het Amerikaanse land is ook een belangrijke producent in de gin industrie. De verschillende distilleerderijen die in de Verenigde Staten bestaan, drukken hun visie af op het distillaat dat ze produceren. Van meer traditionele merken die vasthouden aan het London Dry Gin recept tot meer innovatieve producenten die gin willen heruitvinden met nieuwe technieken en meer avontuurlijke smaken.

Soorten Gin

London Dry Gin

London Dry Gin, beschouwd als de meest traditionele gin, is vrij droog, met een intense jeneverbessensmaak en bevat geen zoetstoffen. Dit type gin wordt gemaakt van granen en gaat dan door een tweede en zelfs een derde distillatie met de natuurlijke botanische kruiden die het een complex aromaprofiel geven. Het wordt veel gebruikt voor de bereiding van mengsels en cocktails.

Plymouth Gin

Plymouth Gin heeft een zachter karakter dan London Dry, maar ook een meer aards smaakprofiel met een minder intense jeneverbessensmaak. Dit type gin wordt opnieuw gedistilleerd met een combinatie van verschillende wortels die het zijn bijzondere smaak geven. Het werd voor het eerst gemaakt in 1793 en sindsdien wordt er slechts één merk exclusief in Plymouth, Engeland, geproduceerd.

Old Tom Gin

Dit type zeldzame gin is een veel zoetere variant. Het heeft een mildere smaak dan andere soorten gin, maar is nog steeds droog. Old Tom's naam komt van het feit dat het de favoriete drank was van de acteur Tom Collins. Het wordt gemaakt zoals het traditionele distillaat, met het enige verschil dat wanneer het tweede distillaat wordt gemaakt, er suiker aan het mengsel wordt toegevoegd om de drank te zoeten. Het is ideaal voor het maken van cocktails.

Internationale Gin

Internationale gin of "nieuwe Amerikaanse stijl" verwijst naar de nieuwe trend om gins te maken die gebruik maken van verschillende distillatiemethoden, en zich meer te concentreren op botanische smaken en aroma's dan op jeneverbessen.

Een drankje vol met smaak

Gin is een even aantrekkelijke als veelzijdige drank, die zich onderscheidt van de rest door de combinatie van smaken die zo complex zijn, dat ze tegelijkertijd intens en delicaat worden ervaren en in elke drank opgaan in een betoverende ervaring voor de zintuigen.

Lees meer
Lees minder
Geen producten gevonden voor deze selectie.