Cognac & Brandy

Cognac is een symbool van kwaliteit, luxe en exclusiviteit. Dit vlaggenschipproduct van Frankrijk, gemaakt volgens technieken met een eeuwenlange traditie, is een prachtig distillaat dat de natie met haar exquise authenticiteit vertegenwoordigt. Deze is erin geslaagd dat in elke uithoek van de wereld, de liefhebber een beetje kan proeven van die elegante Franse levensstijl.

Delicaat, aromatisch en verfijnd. Deze woorden beschrijven perfect Cognac, een voortreffelijke Franse drank vol traditie en geschiedenis, elementen die in de uitwerking ervan worden vermengd tot een distillaat van de hoogste kwaliteit. Dat met zijn profiel geïmpregneerd is met aantrekkelijke aroma's en een boeiende smaak, die in elke druppel aanwezig is. Een genot voor de zintuigen. Meer dan een likeur, is Cognac een ervaring die u bij elke slok naar de majestueuze wijngaarden van Frankrijk weet te brengen en een onvergelijkbaar genot wordt voor liefhebbers van luxe en goed drinken.

De geschiedenis van cognac

Cognac werd voor het eerst gemaakt in de 16e eeuw door de Nederlanders die naar Frankrijk reisden op zoek naar handelsvoorraden zoals zout en hout, maar ook om de beroemde witte wijn te kopen die in de Franse regio Cognac wordt geproduceerd.

In de wijngaarden van Aunis begon de kwaliteit van de wijn echter af te nemen door overproductie. Toen ze op de terugweg ontdekten dat de drank erg zwak en niet goed geconserveerd was, begonnen ze te bedenken hoe ze de drank met hun distilleerderijen beter konden conserveren.

Door de wijn te distilleren, slaagden ze erin de duur ervan aanzienlijk te verlengen. De naam van deze drank was "brandewijn". Van dit woord komt de naam brandy. Dit distillaat werd gedronken met water om de witte wijn waaruit het afkomstig was te imiteren.

In de 17e eeuw verbeterden ze de techniek door een tweede distillaat aan het proces toe te voegen, waardoor uit de wijn het "eau-de-vie", water van het leven, een veel aangenamer en geraffineerder product werd verkregen. Het was in 1783 toen de Franse regering het de naam cognac gaf, naast het vaststellen van de classificatie.

Hoewel het de Nederlanders waren die de distilleerderijen hebben opgericht, waren het de Fransen die het dubbele distillatieproces hebben geraffineerd. Dit werd een veel toegankelijker product dan wijn, dus werd het veel meer geëxporteerd. Toen de afhandeling van de transporten begon te vertragen, ontdekte men dat langere tijd in eikenhouten vaten de eau-de-vie verbeterde.

Folle Blanche was voorheen de meest populaire druivensoort voor cognac, maar tijdens de Phylloxera-crisis die in de jaren 1870 de wijngaarden in heel Europa trof, had het een grote invloed op hun productie. Toen de situatie eenmaal onder controle was, werden de wijngaarden die gewijd waren aan cognac opnieuw beplant met Ugni Blanc, die met zijn hogere zuurtegraad, naast een subtieler aroma, veel beter bestand was tegen infecties van buitenaf. Hierdoor werd deze variëteit de heersende in de regio, waardoor ze in de moderne tijd tot 90% van de samenstelling van de meeste geproduceerde flessen cognac vertegenwoordigen.

De ingrediënten van cognac

Witte druiven

Ugni blanc

Dit is de dominante variëteit van witte druiven die bestemd zijn voor de productie van cognac in Frankrijk. Er zijn grote wijngaarden gewijd aan dit type druif, die een iets meer zure smaak en een delicaat aroma geeft.

Folle blanche

Folle blanche was vroeger de meest populaire druivensoort die gebruikt werd om cognac te maken, maar de Phylloxera-crisis in 1870 doofde de verspreiding ervan bijna volledig, vanwege de moeilijkheid om het te onderhouden. Vandaag de dag bestaat deze variëteit nog steeds, hoewel ze zeldzaam is. Veel producenten verlangen er echter naar om cognac in de oorspronkelijke stijl te maken, dus ze werken aan het planten van nieuwe wijngaarden met deze druivensoort.

Colombard

Een van de meest gewaardeerde soorten witte druiven voor het maken van cognac. Hoewel ze niet zo breed worden geproduceerd, hebben ze een zeer gedistilleerde smaak en produceren ze een hoge kwaliteit distillaat.

Toevoegingen

De authenticiteit van een goede gerijpte cognac omvat niet het gebruik van kleurstoffen. Hoewel in het geval van sommige rassen met minder rijpheid, karamel wordt gebruikt om een meer uniforme kleur te verkrijgen en voor zoetheid te zorgen.

De productie van cognac

Brandewijn is een likeur die over de hele wereld wordt gemaakt, maar die alleen "Cognac" kan worden genoemd als hij in de Franse regio met dezelfde naam wordt geproduceerd, onder een reeks zeer specifieke bereidingsrichtlijnen. Zelfs binnen de productiegebieden in Frankrijk zal het product, indien het niet voldoet aan een van de criteria die zijn vastgesteld door het BNIC, het Bureau National Interprofessionel du Cognac, niet worden goedgekeurd om als cognac te worden aangeduid.

De wijn die gebruikt wordt bij de uitwerking van cognac moet afkomstig zijn van specifieke rassen van witte druiven, voornamelijk Ugni Blanc, Folle Blanche en Colombard, om de karakteristieke smaak en goede kwaliteit van het eindproduct te garanderen.

Witte wijn productie

Het cognac proces begint met het persen van de witte druiven om hun sap te extraheren. Dit wordt gedurende 10 dagen gefermenteerd, waardoor een zeer zure witte wijn wordt verkregen, met een zeer fruitig profiel en een laag alcoholgehalte, perfect voor het maken van een hoge kwaliteit cognac.

Distilleren

Deze likeur moet door een dubbele distillatie gaan om de aroma's in de wijn te concentreren, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van Charentais-koperen distilleerketels, die al vier eeuwen lang deel uitmaken van de traditie van deze likeur. Zelfs het tijdstip van de distillatie wordt vastgesteld met een specifieke datum na het tijdstip van de oogst, die loopt van begin november tot eind maart.

Het distillatieproces gebeurt door de wijn te verwarmen, waarbij de verdamping van de alcohol wordt gestart. Deze dampen condenseren bij het passeren van een slangenvormig deel van de alambiek tot een melkachtige vloeistof die "broullis" wordt genoemd. Later, bij de tweede distillatie of "la bonne chauffe", wordt de broullis opnieuw gekookt om een kristallijn product te verkrijgen, de eau de vide.

Dit deel van het proces is fundamenteel voor het verkrijgen van een goede cognac. Het distillaat moet ten minste 30 maanden rijpen in drie verschillende vaten van Franse eik, met name uit de bossen van Limousin en Tronçais in de centrale regio. Elk van de vaten zal verschillende nuances in de drank brengen.

Tijdens de eerste zes maanden tot het eerste jaar wordt de cognac gerijpt in nieuwe vaten, waar het een pittig en licht kruidig profiel krijgt en verder gaat met een langer profiel om het distillaat delicater te maken, met een grotere textuur en complexiteit. Het proces eindigt in vaten met ongeveer 10 of 20 jaar gebruik, die het mogelijk maken om een laatste verfijning aan de drank te geven. Hoe langer de cognac gerijpt is, hoe beter de kwaliteit en hoe groter de complexiteit met een goed ontwikkeld boeket met bloemige, fruitige en kruidige aroma's, dankzij de interactie van de drank met het hout.

Cognac types

Very Special

Cognac van dit type wordt beschouwd als de meest toegankelijke, die een twee jaar durend verouderingsproces ondergaat, vaak inclusief karamelkleurstoffen om de smaak en de kleur van de drank te optimaliseren. Het wordt vooral gebruikt voor mengsels en cocktails, die zelden puur worden gedronken.

Very Special Old Pale

Minstens vier jaar oud, met een goede kleur die op natuurlijke wijze is verkregen, zonder de aanwezigheid van additieven. Een voortreffelijke drank met een verfijnde smaak en een aangename aanwezigheid in geur en textuur.

Extra Old

Volgens de Franse wet moet het minstens 10 jaar oud zijn, waardoor het een zeer complex profiel heeft, dat puur moet worden genoten om de verschillende nuances van deze verfijnde drank te kunnen waarderen.

Hors d'âge

Deze variant van cognac gaat verder in zijn veroudering, omdat het een bijzonder product is en van grote luxe. Het heeft dezelfde kenmerken als de Extra Old, maar wordt minimaal 20 jaar in eikenhouten vaten bewaard en er zijn merken met cognac tot 100 jaar oud.

Cognac regio's

De Franse Cognac regio is verdeeld in 6 subregio's of "crus", die elk een specifiek karakter geven aan de drank, afhankelijk van de omgeving waarin de wijngaarden zich bevinden.

Grande Champagne

Grande Champagne of "grote weide", ligt in het dorp Segonzac. In deze regio vindt u de wijngaarden die de beste witte druiven produceren, waaruit goede kwaliteitswijnen worden gemaakt, waardoor de productie van de meest exquise cognac mogelijk is. Omdat het uitsluitend met de druiven uit dit gebied wordt geproduceerd, wordt het distillaat Fine Grande Champagne genoemd.

Petite Champagne

Petite Champagne of "kleine weide", volgt Grande Champagne in kwaliteitsniveau en deelt een product met een fruitige smaak. De cognacs gemaakt van een mengsel van druiven van beide crus dragen de term Fine Champagne.

Borderies

Ten noorden van de Champagne, Borderies of "randen" met een koelere en meer beboste omgeving produceert een cognac met tonen van noten en bloemen. Over het algemeen wordt de cognac uit dit gebied gemengd met die van beide Crus de Champagne, en is erkend voor rijping in een zeer gunstige manier.

Fins Bois

Fins Bois of "Fine Forests", grenst aan de drie eerdere genoemde regio's. Hier wordt een drank geproduceerd met tonen van bloemen en fruit.

Bons Bois

Bon Bois of "Good Forests" ligt rond Fins Bois. Op dit moment worden de wijnen weinig gebruikt om cognac te produceren, omdat ze meestal worden gebruikt om Pineau de Charente, een andere erkende drank van de regio, te maken.

Bois Ordinaires

Bois Ordinaires, "Ordinary Forests" of ook wel Bois à Terroir "Earth Forests" genoemd, is de regio die het minst relevant is voor de productie van cognac. De wijnen worden beïnvloed door de nabijheid van de zee en de zanderige bodem, dus het is zeer zeldzaam dat ze worden gebruikt in de productie van cognac van de beste merken.

Het hart van Frankrijk

Met een onovertroffen kwaliteit en een authenticiteit die de exclusiviteit van deze drank verrijkt, was en is cognac een synoniem van weelde en goede smaak, een luxeproduct dat ons vanuit Frankrijk boeit met een delicatesse en complexiteit die in elke drank kan worden gewaardeerd, en dat zelfs de meest veeleisende fijnproevers verrast.

Lees meer
Lees minder