Overige Likeuren

Likeuren combineren zowel smaken als technieken in hun bereiding, om een van de meest gevarieerde dranken te worden. Deze neemt het beste van elk van de regio's waarin het aankomt, om zich telkens weer op een nieuwe manier te presenteren. Het resulteert in een subliem genot, dat erin slaagt om al diegenen te verleiden die weten hoe ze van een goed drankje moeten genieten.

Een zoete verleiding

Likeuren zijn gewoonweg fascinerend, met een zoet, romig en aantrekkelijk karakter worden ze een onverslaanbare verleiding, vooral wanneer ze vakkundig worden gecombineerd in een voortreffelijke cocktail. Likeuren bieden zo'n breed scala aan variëteiten, met smaken en aroma's die zelfs de meest veeleisende weten te verleiden. Het maakt niet uit of u de voorkeur geeft aan citrussmaak, geneigd bent tot bloemige noten of dat u een verstokte koffieliefhebber bent, u kunt altijd een likeur vinden die past bij uw voorkeuren, die een speciaal tintje geeft aan uw avonden en die uw zintuigen verovert.

De geschiedenis van Likeur

Het woord Likeur komt van het Latijnse liquifacere, wat "oplossen of smelten" betekent. Deze uitdrukking komt voort uit het proces van hoe dit soort dranken wordt uitgewerkt, met behulp van neutrale alcoholische basen die zijn gearomatiseerd met meerdere ingrediënten zoals fruit, kruiden of specerijen. Het is echter pas in 1755 dat deze naam voorkomt in een pamflet geschreven door de alchemist Poncelet.

Likeuren maken al eeuwenlang deel uit van de wereld en werden oorspronkelijk gemaakt als kruidendrank voor medicinale doeleinden in kloosters in heel Europa. In de 13de eeuw begon de drank aan belang te winnen bij de alchemist Arnaud de Villeneuve die een artikel schreef over de verschillende destillatietechnieken. Zo werd een drankje uitgewerkt waaraan grote genezende krachten verbonden waren, een eau-de-vie of levenswater, ook wel "la quinte essence" genoemd, het vijfde element dat als een geschenk uit de Hemel werd gestuurd.

De praktijk van de kloosters om infusies te maken op basis van meerdere ingrediënten om ziekten te genezen, ging al snel samen met de nieuwe kennis van het mengen van het distillaat met verschillende soorten fruit, specerijen, kruiden en schors. Dit gaf aanleiding tot deze op alcohol gebaseerde elixers, hoewel ze tegen die tijd nog steeds een bittere smaak hadden.

Met de ontdekking van Amerika, die de komst van nieuwe specerijen en exotische vruchten tegen toegankelijker prijzen en het verschijnen van suikerriet bracht, konden deze dranken een nieuw karakter krijgen, vooral dankzij de Nederlanders.

De distilleerderij in Nederland was een zeer belangrijke industrie. Toen ze begonnen met het binnenhalen van bittere sinaasappels uit Curaçao, en ze deze om praktische redenen in alcohol conserveerden, ontdekten ze dat dit niet alleen hun conservering toestond, maar ook hun smaak aan het distillaat gaf. Door dit te combineren met rietsuiker en het her-distilleren van de drank is het gelukt om een zeer aangenaam product te verkrijgen.

Na de uitvinding van de sinaasappellikeur, die een groot succes was, gingen ze over tot het maken van andere soorten likeur, waarbij ze verschillende smaken mengden om nieuwe dranken te creëren. Zo werden de Nederlanders de uitvinders van zoete likeuren.

Deze prachtige uitvinding heeft zich over heel Europa verspreidt. Elke natie maakt zijn eigen stijlen en breidt het aanbod van smaken uit, waardoor het een zeer gewaardeerd drankje wordt door het publiek.

De ingrediënten van Likeur

Neutrale basis

Likeuren worden gemaakt met behulp van een neutraal distillaat als basis, voornamelijk brandewijn, omdat het de toevoeging van nieuwe smaken mogelijk maakt zonder dat de basisdrank de harmonie van de smaken verstoort. Sommige likeuren worden echter gemaakt met sterkere destillaten zoals whisky.

Aroma’s

Er zijn talloze soorten likeuren in de wereld, omdat ze kunnen worden gemaakt met een breed scala aan smaken, die elk de drank zijn smaak en aroma geven. Ingrediënten zoals fruit, noten, specerijen, kruiden en crèmes kunnen worden gebruikt en gemengd om likeuren van verschillende smaken te maken.

Zoetstof

Een belangrijk kenmerk van de likeuren dat hen onderscheidt van andere destillaten, is hun zoetheid. Hoewel veel smaken op zich al zoet zijn, moeten de meeste likeuren worden gezoet door toevoeging van een ander ingrediënt, voornamelijk suiker of honing.

Toevoegingen

Sommige likeuren hebben een natuurlijke kleur die wordt verkregen uit het mengsel van ingrediënten die in hun productie worden gebruikt, maar in veel gevallen wordt de kleur bereikt met het gebruik van kleurstoffen om meer persoonlijkheid aan de drank te geven. Er kunnen ook andere elementen worden toegevoegd, zoals in het geval van Goldschlager, dat kleine goudvlokken bevat.

Ontwikkeling van likeuren

Het verkrijgen van het distillaat

Deze fase is fundamenteel voor de uitwerking van de likeuren, aangezien het distillaat het basisdoek is waar de zoete likeur zal werken. Het distillaat moet niet alleen het alcoholgehalte leveren, maar het moet ook in harmonie zijn met de smaak die in het eindproduct wordt gezocht, dus meestal wordt een neutraal distillaat gebruikt.

Maceratie

Deze methode maakt het mogelijk om te profiteren van de aroma's en smaken van de ingrediënten, zonder gebruik te maken van warmte, zodat hun eigen kenmerken niet worden gewijzigd. Het wordt gedaan door het plaatsen van het aroma aan maceraat totdat het zijn etherische oliën en het distillaat absorbeert zijn smaken en aroma's. Dit proces kan tot een jaar duren, het verkrijgen van wat men "tinctuur" noemt.

Infusie

In het geval van likeuren op basis van fruit, wordt een infusie gemaakt om de smaken te verkrijgen die deze hebben. Door ze in de alcohol te plaatsen, mogen ze weken tot ze hun essentiële oliën vrijgeven. Alleen in tegenstelling tot de maceratie wordt het basisdistillaat verwarmd, soms voor meerdere dagen, waardoor de drank sneller zijn smaak, aroma en kleur krijgt.

Filteren

Om sommige likeuren, vooral die op basis van planten, uit te werken, wordt een filterproces uitgevoerd met behulp van een voor dit doel ontworpen apparaat, vergelijkbaar met een koffiefilter. De aroma-ingrediënten worden bovenop de machine geplaatst, terwijl het distillaat aan de basis wordt geplaatst. Deze wordt vervolgens opgepompt, warm of koud, waardoor de smaken van het gekozen ingrediënt worden geabsorbeerd. Het verkregen resultaat wordt extract genoemd.

Mengen

De meeste likeuren zijn samengesteld, dus de verkregen drank wordt later met andere gemengd, zodat een complexer smaakprofiel wordt bereikt. Op dit moment worden ook zoetstoffen en kleurstoffen toegevoegd als ze worden gebruikt.

Opslag

Sommige likeuren ondergaan een kortstondig verouderingsproces, hoewel meestal de likeur, eenmaal gemengd en gezoet, direct wordt gebotteld.

Soorten Likeur

Vruchtenlikeur

Op basis van fruit is er een grote verscheidenheid aan likeuren, waarbij voornamelijk natuurlijk zoet fruit wordt gebruikt. De meest populaire fruitlikeuren zijn:

- Crème de Casis: Zwarte bessenlikeur

- Cherry Heering: Kersenlikeur

- Luxardo Maraschino: Italiaanse kersenlikeur

- Chambord: Frambozenlikeur

- Midori: Japanse groene meloenlikeur

- Sloe Gin: Een likeur op basis van gin met sloepbessen

- Campari: Fruit- en kruidenlikeur

Citrusvruchtenlikeur

Deze likeuren profiteren van de intense smaken en aroma's van citrusvruchten, waarbij in dit geval extra zoetstoffen nodig zijn. De volgende likeuren vallen op:

- Curaçao: Bittere sinaasappeldrank

- Grand Marnier: erkend merk, vergelijkbaar met Curaçao

- Triple Sec: Oranje likeur, droger dan Curaçao

- Cointreau: Populair merk van Triple Sec

- Limoncello: Italiaanse citroenlikeur

Koffielikeur

Ze gebruiken mengsels van hoogwaardige koffiebonen om een sublieme smaak in de drank te verkrijgen. Ze zijn gezoet en bevatten soms andere smaken om zoetere mengsels te maken. Hieronder vallen:

- Kahlua: Koffielikeur

- Patron XO Cafe: Koffielikeur op basis van tequila

Chocolade likeur

De categorie likeuren op basis van chocolade is op zijn beurt weer onderverdeeld in drie soorten:

- Chocolade likeur: voornamelijk op smaak gebracht met chocolade

- Romige chocolade likeur: romig en chocoladeachtig

- Crème de Cacao: Zoete likeur met een stroperige textuur, met een intense chocolade- en cacaosmaak

Droge vruchten likeur

Met meer aardse smaken hebben deze likeuren een aangename balans van zoetheid en een zeer aangenaam aroma. De belangrijkste likeuren in deze categorie zijn:

- Amaretto: Italiaanse amandellikeur

- Frangelico: geroosterde hazelnotenlikeur

Kruiden- en Bloemenlikeur

Deze likeuren hebben een breed boeket dat uiterst aangenaam is in combinatie met de zoetheid van de drank. De meest herkende zijn:

- Chartreuse: Likeur met 130 kruiden, op basis van brandewijn.

- Galiano: Kruidenlikeur, vruchten en bloemen, met vanille noten

- Benedictine: Kruidenlikeur

- Drambuie: Kruidenlikeur gemaakt van scotch

- Crème de Violette: Violette likeur

- St. Germain: Vlierbloemenlikeur

- Anisette: Anijslikeur

- Goldschlager: Kaneellikeur, met goudvlokken

- Fireball: Kaneellikeur met whiskybasis

De regio’s van Likeur

Italië

In Italië worden vele soorten zoete likeuren geproduceerd, omdat deze dranken van groot belang zijn voor de nationale gastronomie. Tot de belangrijkste behoren:

- Limoncello, vaak op traditionele wijze gemaakt met citroenschillen

- Amaretto, die vertaald wordt als "een beetje bitter", gemaakt met amandelen

- Anisette, een zeer aromatische likeur op smaak gebracht met anijs

- Galliano, met een meer kruidige smaak

Frankrijk

Frankrijk maakt veel van de meest populaire zoete likeuren ter wereld en heeft een groot repertoire in de categorie likeur. Sommige met recepten die een eeuwenlange traditie hebben, zoals Bénédictine, een kruidenlikeur die in de zestiende eeuw is uitgevonden en die wordt gemaakt volgens een zeer beschermde vertrouwelijke formule, of Chartreuse, de enige likeur met een natuurlijke groene kleur, die zijn lijst van 130 geheime kruiden onveranderd behoudt sinds de zeventiende eeuw.

Ze hebben ook andere geregistreerde merken zoals Cointreau, een Triple Sec likeur, Vieille Cure, gemaakt van planten uit de Bordeaux regio en Grand Marnier, een merk uit de Cognac regio, vergelijkbaar met een Curaçao.

Engeland

In Groot-Brittannië zijn likeuren ook zeer relevant, met hun eigen combinaties zoals Drambuie, gebaseerd op Schotse whisky en Irish Mist, met Ierse whisky, beide gezoet met honing.

Nederland

Als de uitvinders van deze heerlijke drank, hebben de Nederlanders een aantal van de meest iconische likeuren die we kunnen vinden in bars waar dan ook ter wereld. Oranjelikeuren vallen op, zoals Curaçao, op basis van de bittere sinaasappels van het Caribische eiland.

Lees meer
Lees minder

Producten 1-12 van 213

Van hoog naar laag sorteren
per pagina