Wodka

Wodka is een van de krachtigste destillaten die er bestaat. Met zijn neutrale karakter en kristallijne kleur kan het alleen worden genoten of als basis voor meerdere mixen en cocktails, waardoor het wereldwijd aan populariteit heeft gewonnen als onmisbaar element voor elke bar. Echter in Rusland, de plaats waar echte wodkaliefhebbers en experts elkaar ontmoeten, is het meer dan een drankje: het is een traditie.

Proost

Na Zdorovie! Zo proosten de Russen voordat ze een sterke wodka drinken, een activiteit die ze met vrienden delen als een gewoonte die doordrenkt is van het DNA van heel Rusland, waar elke inwoner gemiddeld meer dan 180 flessen per jaar drinkt. Deze drank is een symbool van de Russische cultuur en een essentieel onderdeel van het leven dat diep geworteld is in de harten van de mensen van deze winternatie, en zelfs een mythisch niveau bereikt, en door velen wordt gebruikt als een wondermiddel. De liefde voor wodka is iets wat de Russen niet vanzelfsprekend vinden, en of het nu traditioneel is of op smaak gebracht met kruiden, goede wodka kan maar op één manier genoten worden: puur, met een toast en in één slok.

De Geschiedenis

Het woord Wodka komt van het Russische verkleinwoord voor water, "voda", een term die vanaf het einde van de 19e eeuw werd gebruikt, dankzij de wetenschapper Dmitri Ivanovitsj Mendelejev, hoewel de Polen het gebruiken om te verwijzen naar elk doorzichtig distillaat. Voorafgaand aan het gebruik van deze naam stond wodka bekend als "graanwijn". De consumptie ervan was vooral geconcentreerd in Rusland, Polen en de Baltische staten tot het einde van de Tweede Wereldoorlog, toen de drank zich over heel Europa en de Verenigde Staten verspreidde.

Er is enige controverse over de oorsprong van wodka, aangezien zowel de Russen als de Polen beweren de makers van de volksdrank te zijn. Onderzoek door Sovjethistorici suggereert dat het eerst in de 15e eeuw door de monniken van het Chudov klooster in het Kremlin werd gemaakt, eerst met geïmporteerde alcohol, en later met graanalcohol, op basis van rogge of tarwe. Deze versie wordt echter niet openlijk geaccepteerd.

De uitvinding van de techniek is terug te voeren op de 10e eeuw en is gemaakt met zelfgemaakte distilleerketels voor gebruik als desinfectiemiddel, voor gebruik in medicijnen, cosmetica en ook als drank. De "graanwijn" of "verbrande wijn", werd steeds populairder en slaagde erin de mede te overwinnen en zich te vestigen als de favoriete drank van de Russen.

Al in de zestiende eeuw was de consumptie ervan wijdverbreid, maar halverwege de zeventiende eeuw was het uit de hand gelopen. 1 op de 3 Russen stond in de schulden bij een plaatselijke taverne en de dronkenschap van de boeren verhinderde hen om hun land te bewerken.

Op dit punt kwam de kerk tussenbeide en beweerde dat wodka een schepping van de hel was, waarbij alle documenten met betrekking tot de productie en consumptie ervan werden vernietigd. Deze reeks acties dreef alleen maar wodka ondergronds en bevorderde de productie ervan op een traditionele manier.

Aangezien wodka zo'n grote invloed had op het Russische volk, besloot tsaar Aleksandr III zich tot de wetenschapper Dmitri Ivanovitsj Mendelejev te wenden, om hem verbeteringen te laten aanbrengen in de kwaliteit van het distillaat, zoals het vaststellen van het alcoholgehalte op 40 procent.

De ingrediënten van Wodka

Wodka heeft een neutraal karakter in termen van smaak en aroma, wat te wijten is aan het feit dat het tijdens de verwerking de meeste stoffen verliest, die verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van smaak. Dit kenmerk maakt het mogelijk om het te maken van elk ingrediënt dat geschikt is voor gisting en dat dezelfde neutraliteit verkregen wordt na de distillatie. Dit vergemakkelijkt de toevoeging van verschillende aggregaten om smaakprofielen met een meer gevarieerd spectrum te genereren.

Een belangrijk ingrediënt

Wodka wordt voornamelijk gemaakt van tarwe en rogge, hoewel het kan worden geproduceerd uit vele voedingsmiddelen, zoals granen, fruit of zelfs groenten. De lijst van ingrediënten kan dus maïs, rijst, druiven, appels, suikerriet en knollen zoals bieten of aardappelen bevatten, die historisch gezien heel populair zijn als de basiscomponent van deze gedistilleerde drank.

De laatste tijd hebben sommige producenten geëxperimenteerd met het gebruik van melkwei die als bijproduct bij de kaasbereiding wordt verkregen, of met het gebruik van het overtollige sap dat wordt geproduceerd bij de bereiding van meer geconcentreerde wijnen. Dit wordt gepresenteerd als een nieuw alternatief voor de productie van wodka die tegelijkertijd economisch duurzaam is en een bijzonder karakter geeft aan de uiteindelijke drank.

Hoewel het doel van wodka is om een vrij neutrale smaak en aroma te behouden, heeft een vergelijkende studie van de verschillende merken die in 2010 werd uitgevoerd, aangetoond dat de oorsprong van de alcohol wel degelijk een impact heeft op het profiel en de textuur in de mond. Door een chemische stof die Glycerol heet, een zoete alcohol die wordt geproduceerd tijdens het gistingsproces en die afhankelijk is van het suikergehalte in het basisingrediënt, waardoor een drank met een gedefinieerd karakter wordt gecreëerd.

Dezelfde studie, die ook naar de moleculaire samenstelling van wodka keek, gaf aan dat de ethanolmoleculen worden beïnvloed door de aanwezigheid van hydraten, die de perceptie van de drank beïnvloeden en hoe deze het gehemelte van de consument gaat stimuleren.

Gist

De toevoeging van gist aan het basismengsel van wodka, is wat de fermentatie van het voedsel bevordert, een proces dat fundamenteel is voor de productie van alcoholische dranken. Dit eencellige organisme is verantwoordelijk voor de omzetting van de suiker in de mengsels in ethylalcohol.

Smaakstoffen

Bij de bereiding ervan worden ook additieven gebruikt, die een belangrijk onderdeel vormen van de definitie van de smaak die in het eindproduct wordt verkregen. Onder deze additieven vinden we suiker en zelfs natriumbicarbonaat, wat een van de meest gebruikte is.

De toevoeging van aroma's is ook een frequente praktijk, sinds de jaren 1300, toen het distillaat begon te worden behandeld met kruiden, honing en andere ingrediënten om de smaak aantrekkelijker te maken. De ingrediënten die het meest aan wodka worden toegevoegd om de smaak te verhogen zijn peperkorrels, rood fruit, citroenschil en karwij.

De Productie van Wodka

Wodka, met een alcoholgehalte tussen 40% en 55%, wordt gemaakt door middel van distillatie. De drank kan worden gemaakt van meerdere ingrediënten, zolang deze kunnen worden gefermenteerd. Toch zijn de meest populaire voedingsmiddelen voor het maken van het distillaat granen, zoals tarwe en rogge.

Het begint met de verwerking van het basisingrediënt, dat wordt omgezet in een deegachtig mengsel, waaraan op industrieel niveau moutbloem kan worden toegevoegd om de ontwikkeling van suikers te bevorderen.

Later wordt dit mengsel verhit om het te steriliseren, waardoor de groei van ongewenste micro-organismen wordt voorkomen. Vervolgens worden melkzuurbacteriën toegevoegd, die samen met de gist het fermentatieproces mogelijk maken, waarbij de suiker wordt omgezet in ethylalcohol.

Vervolgens wordt dit gefermenteerde mengsel verwerkt door het gebruik van distilleerkolommen. Tegenwoordig met behulp van het systeem van kolommen van roestvrij staal, om de vloeistof te verwarmen tot hoge temperaturen, zodat door de verdamping van de alcohol en de daaropvolgende condensatie van deze dampen een geconcentreerd product wordt verkregen.

Zodra de oplossing is verkregen, wordt een koolstoffiltratie uitgevoerd om de drank te zuiveren. Dit proces is gemoderniseerd en kan worden uitgevoerd door middel van rectificatie, die met behulp van reinigingscilinders eventuele onzuiverheden of stoffen die het distillaat aantasten, kan verwijderen.

Een andere manier om dit te doen is het gebruik van neutrale destillaten met een hoog alcoholgehalte, die ook door middel van koolstoffiltratie worden doorgegeven om de zuiverheid te optimaliseren.

Na dit punt wordt de gecondenseerde alcohol met gedestilleerd water gereduceerd tot het gewenste alcoholgehalte voor consumptie. In Rusland wordt het alcoholpercentage meestal op 40% gehouden, terwijl in Polen het alcoholpercentage met 45% tot 55% kan stijgen en in sommige gevallen zelfs tot 80%.

Nadat het product gedistilleerd en gefilterd is, kunnen de smaakadditieven worden toegevoegd, voor het geval dat ze worden gebruikt om de intense smaak van de drank te verlichten. De combinatie met deze additieven geeft de wodka een grotere zoetheid, zuurgraad of zelfs kruidigheid, afhankelijk van het destijds gebruikte ingrediënt.

Na al het voorgaande proces wordt de verkregen drank, hetzij in zuivere vorm, hetzij met een smaakmaker, verpakt in glazen flessen, zonder dat er een verouderingsproces hoeft te worden doorlopen.

Wodka types

Wodka is van oudsher een zeer neutrale drank wat betreft smaak, aroma en kleur, maar omdat het al vele eeuwen zo intens is, hebben de producenten andere smaken opgenomen die de smaak verzachten, om zo een breder publiek te bereiken. Er zijn drie hoofdtypen wodka's, elk met hun eigen kenmerken die elk hun eigen aantrekkingskracht geven.

Pure Wodka’s

Deze zijn gemaakt met alcohol en water. Het is een neutrale en eenvoudige drank, maar met een zeer krachtige impact. Het ontbreekt aan kleur, aroma en heeft een zuivere en zeer neutrale smaak. Een kwaliteitsvolle en goed gezuiverde wodka, ook al is die sterk, mag geen enkel gevoel in de mond achterlaten.

Gearomatiseerde Wodka’s

Met een neutrale karakterbasis is er een vrijwel oneindige mogelijkheid om u te voorzien van gevarieerde smaken, een praktijk die de laatste jaren een trend is geworden. Deze hebben hetzelfde alcoholgehalte als pure wodka en gebruiken het als basis waaraan essences en extracten worden toegevoegd. Hierdoor heeft het een heel ander smaakprofiel dan de traditionele, variërend van meer fruitige smaken zoals grapefruit en pruim, tot meer extravagante smaken zoals slagroom en katoensnoepjes.

Fruit- en Kruidenwodka’s

Er worden zowel in Rusland als in Polen traditionele variëteiten geproduceerd, die pure wodka gebruiken om smaakvolle mengsels te maken met fruit, kruiden of specerijen, om hun smaak, aroma en kleur aan de drank te geven door middel van een infusieproces.

Pertsovka Vodka

Pertsovka Vodka, met peperkorrels en pepers, heeft een vrij pittige smaak en een sterk en aromatisch boeket.

Okhotnichya Vodka

Er is ook de Okhotnichya Vodka, die met de traditionele wodka een mengsel van verschillende kruiden combineert, zoals gember, anijs en kruidnagel, wat het een warm en geparfumeerd profiel geeft.

Kubanskaya Vodka

Ook zeer populair is Kubanskaya Wodka, met een combinatie van citroen en sinaasappel, voor een verfrissende citrusdrank.

Starka Vodka

Starka Vodka heeft in zijn samenstelling de aanwezigheid van gedroogd fruit en aromatische bladeren, waardoor het distillaat een fruitig, zoet en geurig profiel heeft.

Zubrówka Vodka

Zubrówka Vodka, een groenige drank, is doordrenkt met buffelkruiden, wat de wodka een frisse en ietwat aardse smaak geeft.

Wodka regio’s

Wodka is ontstaan en populair geworden in het koude Oost-Europa, met name in Rusland, Polen en de Baltische staten, en is samengesmolten met de cultuur als onvervangbaar element in het leven van de mensen. Deze liefde voor het distillaat heeft zich in de 20e eeuw over heel Europa verspreid en de Atlantische Oceaan overgestoken naar de Verenigde Staten, zodat de productie van wodka vandaag de dag niet alleen beperkt is tot Rusland, maar dat verschillende landen hebben uitgeblonken in de productie van de kristallijne drank met een groot kwaliteitslabel.

Rusland

Het moederland van de wodka blijft de traditie van de wodka behouden, waar zowel de industriële als de ambachtelijke productie een hoofdbestanddeel is van de nationale markt. Er zijn gespecialiseerde winkels die volledig gewijd zijn aan de verkoop van wodka, waar u de verschillende merken en variëteiten kunt waarderen. Wodka in Rusland is meestal een beetje lager in alcoholgehalte in vergelijking met die van Polen, met een eigen persoonlijkheid. De brede productie is zowel voor de binnenlandse consumptie als voor de export en is het vlaggenschipproduct van Rusland.

Polen

In Polen is wodka meestal helder en puur, gemaakt van rogge of aardappel, hoewel het ook heel populair is voor de productie van Zubrowka en variaties met kruidige en pittige smaken. Hun wodka's hebben een hoger alcoholgehalte dan de wodka's die elders worden geproduceerd, maar door de hoge kwaliteit van hun product kunnen ze overal ter wereld op grote schaal worden gewaardeerd, hetzij om alleen te worden gedronken, hetzij als basis voor gedurfde en sterkere combinaties.

Verenigde Staten

Het Amerikaanse land is een van de meest liefdevolle naties van het kristallijne distillaat geworden, met een populariteit die elk jaar groeit door de veelzijdigheid van de drank om mengsels en cocktails te produceren zoals Bloody Mary, Black Russian, Bullshot, Screwdriver en Balalaika. In de Verenigde Staten wordt wodka voornamelijk geproduceerd uit maïs, wat de drank een lichtzoete smaak en een zachtere textuur geeft.

Frankrijk

Franse wodka heeft een eigen persoonlijkheid, die voornamelijk is gemaakt van druiven, met een licht fruitige toon en een zeer verfijnd profiel. Merken die in Frankrijk worden geproduceerd worden steeds populairder in clubs en bars, omdat ze ideaal zijn voor het maken van zoetere en meer verfijnde cocktails.

Nederland

Flessen wodka die in Nederland worden geproduceerd, bevatten eerder smaken die ongebruikelijk zijn op de markt voor dit distillaat. Door gebruik te maken van mengsels zoals pindakaas en gelei, munt, kokosnoot of ook espresso, heeft de Nederlandse wodka een zeer interessant karakter. Ideaal voor iedereen die een wat meer uitgesproken of opvallende smaak wil proberen bij het genieten van een drankje.

Een gedenkwaardig drankje

Of u nu het type bent dat de voorkeur geeft aan het drinken van uw drankje dat altijd puur en kristalhelder is, of het type dat geniet van het creëren van aantrekkelijke mixen en het uitproberen van nieuwe smaken: wodka is de perfecte drank om op te toasten met vrienden en de enorme cultuur achter het delen van een goed drankje te waarderen. Bij Topdrinks denken we er altijd aan om onze klanten de hoogste kwaliteit likeuren en distillaten aan te bieden, dus als u uw feesten wilt begeleiden met een goede fles, hebben we hier voor u de beste selectie van dranken die ontworpen zijn om zelfs de meest veeleisende smaken te vervullen.

Lees meer
Lees minder