Blended Malt Whisky

Whisky of Whiskey. Beide woorden zouden goed geschreven zijn, aangezien in de Verenigde Staten en Ierland whiskey wordt geschreven en in de rest van de wereld whisky. Als we de etymologie van het woord whiskey bestuderen, komen we uit bij "uisge beatha". Dit is een uitdrukking die door de Ierse monniken in de Middeleeuwen werd gebruikt om deze drank te beschrijven als "het water van het leven".

Een drankje met traditie

Voor een echte whiskyliefhebber is niets zo heerlijk als het proeven van een fles, waarbij elk drankje een boeiende ervaring is voor de zintuigen. Whisky is een drankje dat met zijn sterke persoonlijkheid zelfs het meest veeleisende publiek in de geschiedenis heeft verbaasd. Dit distillaat, waardig aan koningen en edelen, bereikt zijn complexiteit door een deskundige uitwerking op basis van technieken die door de eeuwen heen zijn geperfectioneerd om altijd de beste kwaliteit te verkrijgen.

De geschiedenis

Het woord Whisky, komt van uisge beata of usguebaugh dat in het Gaelic, een dialect dat door de Kelten wordt gesproken, "water van het leven" betekent. In het Latijn ook wel aqua vitae genoemd. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor medicinale doeleinden, maar door de moeilijke toegang tot wijndruiven in Noord-Europa werd de productie en consumptie van whisky populair in de regio.

De distilleertechnieken werden door de monniken tussen de 12e en 14e eeuw naar Schotland en Ierland gebracht en de productie bleef tot het einde van de 15e eeuw beperkt tot apothekers en kloosters. Er wordt echter aangenomen dat de Kelten zelf al bezig waren met het distilleren van gerst om "uisgebeatha" te produceren.

In de loop van de decennia werden de Schotten wereldleiders op het gebied van whiskydestillatie. In 1494, het jaar waarin het eerste historische verslag van de drank wordt bewaard, had het een massief niveau bereikt binnen Schotland omdat, zoals geschreven, broeder John Cor genoeg mout kreeg om 1500 flessen whisky te produceren.

De populariteit ervan bleef stijgen, tot koning Hendrik VIII in 1541 besloot de kloosters in Schotland te elimineren. Op dat moment veranderden de monniken hun beroep en richtten ze zich op de productie van whisky’s, waardoor deze drank zich verder verankerde in de Schotse cultuur.

Na de vereniging van de Engelse en Schotse kronen in 1707, bemoeilijkte het de productie van whisky’s door zware belastingen op te leggen aan niet-vergunde distilleerderijen. Dit leidde er alleen toe dat de Schotten zich schuldig maakten aan illegale distillatie van de drank.

Op dit moment werkten de distilleerderijen ’s nachts, om te voorkomen dat de rook van de distilleerketels door de autoriteiten werd gezien. Dit is het moment waarop de whisky zijn bijnaam van Moonshine verdiende.

De strijd ging anderhalve eeuw door en eindigde in 1823, toen de Engelse regering de productie van de drank legaliseerde. Hierdoor werden een aantal innovaties in de industrie mogelijk, zoals de creatie van de distilleerkolom door Robert Stein, die een snellere destillatie mogelijk maakte.

De ingediënten van whisky

Whisky kan worden gemaakt van verschillende granen, die elk hun eigen karakter bijdragen aan het profiel van het distillaat. Hierbij is gerst het belangrijkste ingrediënt, aangezien dit het beste en meest toegankelijke ingrediënt is in zowel Schotland als Ierland. Andere granen die met deze drank kunnen worden geproduceerd zijn maïs, tarwe, rogge en zelfs worden sommige gemaakt van rijst uit de landen van het Aziatische continent.

Ook belangrijk bij de uitwerking van het proces, is de toevoeging van gist die nodig is voor een optimale vergisting. Deze zal uiteindelijk de alcoholische graad aan het eindproduct geven, naast ook het intensiveren van de complexiteit van de smaken en de aroma's die in de drank aanwezig zijn.

De productie van whisky

De destillatietechniek is een complex proces, waarbij water en alcoholoplossingen door middel van verdamping een hoger concentratieniveau kunnen bereiken. Tijdens de destillatie wordt het gegiste mengsel in koperen distilleerketels tot hoge temperaturen verhit, om de damp die het alcoholgehalte heeft op te vangen. Deze gaat door een gebogen buis en koelt dan af tot een vloeibare toestand. Deze distillatie wordt twee keer uitgevoerd om whisky te produceren volgens de Schotse techniek en drie keer voor Ierse whiskey. De distilleerketel moet elke keer dat het proces wordt uitgevoerd gereinigd worden.

Deze methode waarbij de traditionele alambiek techniek wordt gebruikt, is de techniek die door de eeuwen heen sinds de uitvinding is toegepast. Met de komst van de industrialisatie en de uitvinding van de kolom in Groot-Brittannië, kon het distillatieproces continu worden uitgevoerd. Dit zonder dat de apparatuur moest worden gereinigd en de productiekosten moesten worden verlaagd, waardoor de verkoop van whisky toegankelijker werd. Hoewel veel grote distilleerderijen de continumethode gebruiken, vooral in de Verenigde Staten, worden vandaag de dag nog steeds de beste whisky’s gemaakt met behulp van de ambachtelijke techniek om de traditie voort te zetten.

Na de distillatie wordt het verkregen product pas omgezet in whisky, na een rijpingsproces in eikenhouten vaten. Deze perioden kunnen variëren, afhankelijk van het doel van de producent en het type vat, aangezien de nieuwere vaten hun aroma's sneller verspreiden. De minimale rijpingsperiode in Europa is 3 jaar, maar hoe langer dit proces duurt, hoe hoger de kwaliteit van de whisky zal zijn, waardoor de waardering en de prijs ervan toeneemt. Om een goede Single Malt Whisky te verkrijgen is een minimale rijpingsperiode van tien jaar nodig, die met elk extra jaar van rijping verbetert.

Whisky types

In de loop van de tijd heeft whisky zich over de hele wereld verspreid en zich aangepast en veranderd volgens elk publiek. Hierdoor hebben we vandaag de dag verschillende soorten van dit distillaat, sommige met meer body, andere met meer pit, andere met een fruitige smaak; elke soort heeft een duidelijke identiteit en een bijzondere aantrekkingskracht.

Single Malt Whisky

De beste whisky die ter wereld wordt geproduceerd en geconsumeerd is Malt Whisky. Deze is gemaakt van gemoute gerst, twee of drie keer gedistilleerd in de still, en minstens drie jaar gerijpt in eikenhouten vaten. We kunnen spreken van een Single Malt Whisky als de vaten die gebruikt worden voor het rijpingsproces niet gemengd zijn met andere distillaten.

Grain Whisky

Er is ook de variëteit aan Grain Whisky, die wordt gemaakt van verschillende soorten granen en combinaties. Het kan worden gedistilleerd bij hogere alcoholische niveaus dan Malt Whisky, maar het heeft meer ingetogen smaken, omdat het voor een kortere tijd wordt gerijpt.

Blended Whisky en Vatted Malts

Grain Whisky wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van Blended Whisky. Het bevat een mengsel van verschillende soorten whisky in verschillende verhoudingen, wat een overvloed aan onderscheidende smaken oplevert. Hoe beter, hoe meer Malt Whisky het bevat. Er is ook het mengen van Single Malts van verschillende distilleerderijen zonder de aanwezigheid van Grain Whisky, hoewel de whisky in dit geval de naam Vatted Malt krijgt.

Bourbon Whiskey

Op het Amerikaanse continent hebben ze Bourbon Whiskey, geproduceerd in de Verenigde Staten, voornamelijk in de staat Kentucky, die in zijn samenstelling ten minste 51% maïs moet hebben en gedistilleerd wordt in kolomstills, met een minimale rijping van 4 jaar. Tennessee Whiskey heeft dezelfde kenmerken en onderscheidt zich door het gebruik van nieuwe en gerookte vaten.

Rye Whisky

Zowel de Verenigde Staten als Canada delen de productie van Rye Whisky, voornamelijk gemaakt van rogge, met een verouderingsperiode van slechts 2 jaar.

Whisky Regio’s

Schotland

Whisky, oftewel scotch, is een fundamenteel onderdeel van de Schotse cultuur, gewaardeerd om zijn grote traditionele en historische waarde. Ze blijven in de voorhoede als de experts op dit gebied, met elk van de vijf regio's die al hun expertise en persoonlijke stempel drukken op de creatie van unieke whisky's.

In de Lowlands, alleen bij de Glenkinchie, Aunchentoshan en Bladnoch distilleerderijen, vindt u de lichtste en meest aangename smakende scotch. Door het gunstige bewaarklimaat worden de milde mouten door rijping omgezet in whisky's met complexe profielen. In deze regio worden ze ook gekenmerkt door het gebruik van drievoudige distillatie, in tegenstelling tot de rest van Schotland.

Ondertussen hebben de Highlands, die een groot geografisch gebied beslaan en met een groot aantal distilleerderijen, de neiging om een breder scala aan smaken te presenteren, die meer geneigd zijn om fruitig, licht en kruidig te zijn, met een complexer profiel, waardoor het een superieure reputatie geniet van de Lowlands als het gaat om de productie van whisky.

In het kleine gebied van Islay wordt de whisky gekenmerkt door mouten met een intense smaak, die meer rokerig en zelfs enigszins zout is, beïnvloed door het gebruik van turf als de belangrijkste brandstof en door de nabijheid van de zee. Campbeltown heeft een vrij gelijkaardig product, dat veel van zijn smaakprofiel krijgt dankzij de maritieme omgeving waarin het zich bevindt.

Tot slot hebben we Speyside, waar meer dan 50% van de Schotse distilleerderijen gevestigd zijn, met veel van de grote whiskymerken. De regio begunstigt de traditie om oude sherryvaten te gebruiken om de whisky te laten rijpen, waardoor de meest complexe Schotse whisky wordt geproduceerd, vol met zoete tonen en een aangename fruitige smaak, die wereldwijd erkenning krijgt voor de hoge kwaliteit van het product.

Het is belangrijk op te merken dat in alle Schotse whisky producerende regio's het enige toegestane additief in het distillaat E150a karamelkleur is, en dit op beperkte basis. Echter, meer traditionele distilleerderijen geven er nog steeds de voorkeur aan om het karakter van elke fles in te drukken door middel van oude technieken en expertise, met respect voor de echte culturele waarde en zuiverheid van de scotch.

Ierland

De Ieren beweren ook dat de uitvinding van whiskey, met de e afgewisseld, verschilt van whisky of scotch. Voornamelijk door de techniek van drievoudige distillatie en het geringe gebruik van turf in het productieproces, hoewel beide de gemoute gerst als basis ingrediënt delen. Whisky's uit deze regio worden gekenmerkt door hun fruitigheid en lichtheid. De belangrijkste productie is Blended Whisky, hoewel ze zich ook onderscheiden door de productie van Pure Pot Still, een vlaggenschipproduct van Ierland, dat is gemaakt van een combinatie van gemoute gerst en ongemoute gerst.

Verenigde Staten

Amerikaanse whiskey, ook met de e afgewisseld, heeft zijn bijzonderheden die het scheiden van zijn tegenhanger geproduceerd in Europese landen. Het heeft de neiging om een zoetere en lichtere smaak te hebben, en neemt zelden rokerige of zoute profielen waar, omdat het veen niet vaak wordt gebruikt in Amerikaanse distilleerderijen.

De belangrijkste whiskey producerende staten in dit land zijn Kentucky en Tennessee, populair voor de productie van Bourbon Whiskey op basis van maïs. De differentiatie van Tennessee's distillaat is de filtratie met houtskool voorafgaand aan de opslag van de drank, naast het gebruik van verkoolde vaten voor de rijping, die de uiteindelijke smaak van het distillaat verzacht.

Volgens de Amerikaanse wetgeving betreffende de productie en het op de markt brengen van whiskey, is vastgesteld dat aan Blended Whisky's slechts tot 2,5% E150a kleurstoffen mogen worden toegevoegd. Dit geldt echter niet voor Straight Bourbon, omdat kleurstoffen helemaal niet zijn toegestaan, zodat de kleur van deze drank uitsluitend te danken is aan het rijpingsproces en de vaten die voor de opslag worden gebruikt.

Whiskey in het Midwesten wordt vooral gekenmerkt door de productie van een van de hoogste kwaliteit Rye Whisky's in de Verenigde Staten, met de beste distilleerderijen in voornamelijk de staten Indiana, Pennsylvania en Illinois.

Het Amerikaanse Westen heeft ook een opleving in de zaak, vooral in Colorado, het produceren van Single Malt Whiskey van groot niveau, die een rokerig profiel, met tonen van honing en zeer aromatisch presenteert. Daarnaast hebben ze in deze regio geëxperimenteerd met meerdere nieuwe technieken zoals dubbele veroudering, inclusief het gebruik van kersenvaten, om een meer delicate en fruitige smaak en boeket te bieden.

Zelfs de staten Californië en Texas hebben hun weg naar de industrie gevonden en zijn begonnen hun stempel te drukken op de whiskeywereld met een groeiend aantal ambachtelijke distilleerderijen die kleine partijen met een innovatief karakter produceren.

Canada

Historisch gezien is de productie van whisky in Canada vooral gericht op Rye Whisky, die de steunpilaar is geweest van hun reputatie als producent. Momenteel is de productie echter meer gericht op Blended, waardoor het traditionele gebruik van rogge afneemt en de voorkeur wordt gegeven aan andere graansoorten. Rye Whisky kan legaal worden geproduceerd zolang het de kenmerken van deze variant heeft, zoals de kruidige smaak, hoewel rogge het grootste deel van de samenstelling niet vertegenwoordigt. Er is ook een wet die de toevoeging van maximaal 9,09% van de smaken aan het distillaat toestaat, een toestemming die de meeste grote Canadese merken negeren, maar die ongetwijfeld van invloed is op het prestige van de whisky uit deze regio.

Japan

De Japanse natie werd een onverwachte expert in de productie van high-end whisky en kwam in 1923 met de Yamazaki Distilleerderij in beeld. Al geruime tijd kunnen distilleerderijen in Japan, dankzij uitgebreid onderzoek, technologische vooruitgang en het perfectionistische karakter van deze cultuur, met hun whisky de grote uitmuntendheid oproepen die in Schotland wordt gevonden.

Het Japanse distillaat behoudt de Schotse traditie door het gebruik van eigen elementen, zoals het gebruik van Japanse witte eikenhouten vaten of gebruikte vaten van Umeshu, een likeur gemaakt van pruimen. Deze culturele fusie geeft deze whisky dat complexe, zijdeachtige en aromatische profiel, met een onderscheidend karakter, waardoor het een van de beste whisky producerende regio's ter wereld is.

Een genot voor de fijnproever

Vanaf het begin tot heden wordt whisky, met zijn aantrekkelijke geur, zijn veelzijdige smaak en zijn amberkleur, over de hele wereld gewaardeerd door het publiek dat een goede drank kent. Hier bij Topdrinks Online kennen we het plezier van het genieten van een goede whisky, dus we bieden u de beste lijst om de ideale metgezel te kiezen voor een avond vol luxe en onderscheiding.

Lees meer
Lees minder