Flavoured Rum

Net als de Caraïben onderscheidt rum zich in de wereld van de distillaten door zijn tropische, warme en volle smaak. Een drank die mensen al eeuwenlang verbaast met zijn aantrekkelijke en evenwichtige persoonlijkheid, die een sterk karakter combineert met een smaak die wordt overspoeld door zoete tinten. De amberkleur, het geurige aroma en het zijdeachtige profiel als warme melasse, hebben dit onweerstaanbare distillaat gemaakt tot een van de meest populaire dranken ter wereld.

De balans van een goed drankje

Rum is een destillaat op basis van melasse, een bijproduct van de suikerproductie. Dit interessante ingrediënt produceert een unieke likeur, die met zijn delicate zoete smaak een perfecte balans geeft aan elke drank, waardoor rum de ideale bondgenoot is om een goede drank te delen. Of het nu puur is of als basis voor de meest exquise mengsels, of het nu donker en intens is, of licht en delicaat, of zelfs op smaakgebracht: het genieten van een hoge kwaliteit rum is een ongeëvenaard plezier voor echte liefhebbers van dit Caribische juweel.

De geschiedenis

De fermentatie van suikerrietsap om alcoholische dranken te produceren is een praktijk die al sinds de oudheid wordt geregistreerd en die al sinds de oudheid op het Aziatische continent wordt aangetroffen. Al in de 14e eeuw proefde Marco Polo een "suikerwijn" geproduceerd door het Maleisische volk, brum genaamd.

De oorsprong van de rum ligt in het Caribisch gebied, mogelijk in het eiland Barbados. Hier ontdekten de slaven in de 17e eeuw in de suikerrietplantages, hoe melasse kon worden gegist om alcohol te produceren, en dat door middel van distillatie de drank kon worden geconcentreerd en gezuiverd. Hierdoor werd plaats gemaakt voor de creatie van de eerste rum, die bekend staat als "Kill Devil", "Rumbullion" of "Rumbustion", en uiteindelijk werd gereduceerd tot rum.

In tegenstelling tot het feit dat het destillaat in het begin geen goede kwaliteit had, waardoor het onaangename effecten had op degenen die het dronken, verspreidde het zich over het hele Caribische gebied, waardoor het proces van uitwerking werd verbeterd totdat het populair werd in het Koloniale Amerika. In 1644 werd de eerste rumstokerij in de kolonie gevestigd in Staten Island, die zich later uitstrekte tot New England, waar een van de meest gewaardeerde rums uit die tijd werd geproduceerd, en zo zijn exportproduct en -valuta werd. De rumindustrie is met grote sprongen vooruitgegaan, waardoor er een groeiende behoefte aan suikerriet is ontstaan en er een economie is ontstaan die gebaseerd is op de uitwisseling van slaven, melasse en rum.

Rum werd een fundamenteel element in koloniaal Amerika, dus toen Engeland belasting wilde heffen op de invoer van melasse, verspreidde zich in de samenleving een sterke onvrede, namelijk de Sugar Act van 1764, een van de belangrijkste drijfveren van de Amerikaanse Revolutie.

Door het einde van de oorlog had whisky de plaats van de voorkeur van de Amerikanen ingenomen. Echter, rum bleef een zeer gewaardeerde handelswaar in het Caribisch gebied, waar ze zich bleven specialiseren in deze drank die vandaag de dag een fundamentele basis is onder de likeuren.

De ingrediënten van rum

Melasse

Rum wordt voornamelijk gemaakt van melasse, een bijproduct van het suikerraffinageproces, dat ontstaat wanneer de suiker uit het rietsap kristalliseert. In sommige landen wordt gewoon het sap van het suikerriet gebruikt voor de productie van rum.

Dit basisingrediënt bevat een hoog gehalte aan suiker, wat het fermentatieproces vergemakkelijkt en ook veel van zijn smaak aan het uiteindelijke distillaat geeft, iets wat zeldzaam is in de meeste alcoholische dranken.

Gist

De smaak van de rum varieert ook afhankelijk van de invloed van de gebruikte gist, aangezien deze op natuurlijke wijze uit de omgeving kan worden verkregen, of kan worden geïnoculeerd uit een gecontroleerde cultuur, wat een onderscheidend karakter geeft aan het eindproduct.

Rum Productie

De karakteristieke smaak van de rum komt voornamelijk voort uit het basisingrediënt, de melasse, maar het profiel van de drank wordt ook beïnvloed door het proces van de uitwerking, de destillatietechniek, het mengen en de gebruikte verouderingsmethode.

Om rum te maken, zoals bij elk distillaat, begint u met het mengsel van het te vergisten ingrediënt. Melasse wordt gebruikt voor zowel lichte als donkere rum, maar voor de laatste worden ook de restanten van de suikerproductie toegevoegd om een verrijkte vloeistof te creëren.

In het geval van donkere rum trekt het basismengsel gistsporen aan in de omgeving om een natuurlijke fermentatie te ontwikkelen, terwijl lichte rum gist heeft gekweekt voor een sneller fermentatieproces.

De rum gaat dan naar het distillaatstadium, een dubbel distillaat in enkele distilleerketels of een continu distillaat in kolomketels. De heldere vloeistof die wordt verkregen moet een verouderingsproces ondergaan, wat fundamenteel is voor het verkrijgen van een goede rum, waarbij het aroma en de donkerdere kleur te danken is aan het eikenhout van de vaten. In sommige gevallen wordt karamel toegevoegd voor een intensere kleur of gefilterd voor een lichtere tint.

Soorten Rum

Donkere Rum

Sterke, donkere en volle rums zijn de meest traditionele versie van het Caribische distillaat, met een uitgesproken smaak van melasse. Ze worden geproduceerd door natuurlijke, spontane fermentatie, die, wanneer ze over een langere periode worden verlengd, langzaam het volledige potentieel van de smaken laat ontwikkelen. Deze rum heeft een dubbel destillaat en is vijf tot zeven jaar gerijpt.

Witte Rum

Deze rum heeft een nogal bleke kleur, en presenteert een lichte en delicate smaak. De productie ervan ontstond aan het einde van de 19e eeuw, voornamelijk in Puerto Rico en de Maagdeneilanden. Na het distilleren wordt het gefilterd en tussen één en vier jaar gerijpt, waardoor het zijn bijna transparante kleur behoudt.

Gouden Rum

Gouden rum onderscheidt zich door zijn amberkleurige tinten en zoete smaak, dankzij een langer verouderingsproces dan lichte rum en de toevoeging van karamel die zowel de kleur als de smaak versterkt.

Spiced Rum

Gebruik makend van amberkleurige rum als basis, worden kruiden zoals kaneel en peper toegevoegd om een intenser smaakprofiel en een zeer geurig boeket te verkrijgen.

Flavoured rum

Flavoured rum heeft het laagste alcoholpercentage en bevat een breed scala aan tropische fruitsmaken, zoals kokosnoot, mango, banaan en citrus.

De belangrijkste Rum regio’s

Barbados

Ze staan bekend als de pioniers van het drinken. Meestal krijgt Barbados rum veel van zijn persoonlijkheid uit de vaten die gebruikt worden in het verouderingsproces. Ze gebruiken oude vaten whisky en bourbon, en het gebruik van inheemse houtsoorten geeft het distillaat een houtachtig, tropisch fruitprofiel.

Venezuela

Venezolaanse rum wordt erkend als een van de beste in de wereld, het produceren van een verscheidenheid aan prachtige oude en gemengde rums. Het heeft een weelderig smaakprofiel, inclusief zoete, fruitige en aromatische tonen.

Jamaica

Jamaicaanse rum wordt traditioneel gemengd, omdat het sterker is dan de rum die in andere landen wordt geproduceerd. Een van de bijzonderheden van deze rum, is het gebruik van een gistcultuur die op een vergelijkbare manier wordt bewaard als het zuurdesem van de bakkerij, waardoor de smaken in elke nieuwe productiebatch hetzelfde blijven.

Guyana

Guyana rum is vrij populair onder kenners, met een smaak die wordt gekenmerkt door zoete en kruidige noten, en een dikkere textuur. Rum is een unieke drank zoals de Caraïben, die met een aantrekkelijke persoonlijkheid de fijnproevers over de hele wereld weet te veroveren. Of u nu alleen wilt genieten of gemixt in een cocktail, een exquise rum is altijd een goede keuze.

Lees meer
Lees minder