Champagne

Champagne is een heerlijke mousserende wijn uit de Champagnestreek in Frankrijk. Het wordt vaak gedronken wanneer je wat te vieren hebt. Heb je zin in een zoete of toch liever een droge champagne? Bij Topdrinks zit je altijd goed!   

Lees meer
Lees minder

Voordelen van champagne online bestellen bij Topdrinks

Wil je champagne online bestellen bij Topdrinks? Dan kun je een snelle levering verwachten die de volgende dag wordt bezorgd als je voor 22:30 uur besteld. Ook worden onze producten altijd in een veilige en discrete verpakking verzonden.

Topdrinks biedt een breed assortiment in champagnes aan van Champagne Brut tot aan Champagne Blanc de Blancs. Wij onderhouden goed contact met onze leveranciers wat ervoor zorgt dat we scherpe prijzen kunnen bieden en champagnes in bijzondere giftboxes beschikbaar stellen.  

Welke champagne past bij mij?

Champagnes zijn er in verschillende soorten en maten. Belangrijk is om er een te kiezen die bij jou past! Champagnes zijn er in de volgende soorten: 

Champagne Brut 

Dit is een klassieke champagne voor de liefhebber van drogere champagnes. Champagne Brut kan goed tijdens een maaltijd worden gedronken en is tevens de meest bekende soort champagne. Het bevat een lage dosering suiker

Champagne Demi-Séc 

Deze soort champagne is een zoetere variant. Het bevat tot wel 24 gram suiker per liter wijn. Het paart door de zoete smaak dan ook uitstekend bij desserts. 

Champagne Rosé 

Ben je op zoek naar een fruitige en zoete champagne? Probeer dan eens een champagne rosé uit! Deze champagne variant is niet meer weg te denken op een zomerse avond door de zoete smaak.  

Champagne Blanc de Noirs 

Champagne Noirs zijn champagnes die alleen zijn gemaakt met rode Pinot Noir of Pinot Meunier druiven. Het heeft een zeer aromatische en intense smaak.  

Champagne Blanc de Blancs 

Deze champagne variant heeft een frisse smaak met lichte citrusaroma’s. Champagne Blanc de Blancs wordt uitsluitend gemaakt van witte Chardonnay druiven. 

Koop populaire en exclusieve champagne merken online

Ben je op zoek naar populaire champagnes? Bij Topdrinks hebben we een breed assortiment waaronder ook bekende merken zoals: Moet & Chandon, Veuve Clicqout en Pommery. Naast deze bekende merken bieden wij ook aan aanbod in exclusievere champagnes zoals de premium champagnes van Dom Perignon. 

Champagne aanbiedingen bij Topdrinks

Bij Topdrinks streven we ernaar om jou een uniek moment te bezorgen. Met jarenlange ervaring in de dranksector en goed contact met onze leveranciers kunnen we jou een scherpe prijs aanbieden.

Naast onze vaste prijzen bieden wij vaak ook kortingsacties op onze favoriete merken. Hou onze aanbiedingen pagina in de gaten voor de laatste deals!

Alles wat je moet weten over champagne

Champagne is een mousserende wijn die niet meer weg te denken is bij vieringen en feestjes. Een mousserende wijn mag alleen champagne worden genoemd als het uit de Champagnestreek in Frankrijk komt. Wist je dat champagne per ongeluk is ontdekt? Je zult het niet geloven maar deze heerlijke drank is ontdekt door een productiefout!

De wijnmakers in de Champagnestreek liepen tijdens de winter tegen een probleem op. Het was zo koud dat het gistingsproces stopte. De wijnen vielen als het ware in een winterslaap! Maar toen het warmere weer van het voorjaar kwam ontstond er koolzuurgas in de flessen. Dit waren de bubbels die wij nu zo liefhebben aan champagne!

De eerste champagnemakers liepen echter tegen een tweede obstakel. De flessen explodeerden. Een Benedictijner monnik genaamd Dom Pérignon bedacht een manier waarop de productie van champagne op een veilige manier kon worden uitgevoerd. Door dikkere glazen, nieuwe veiligheidsmaatregelen en technieken konden eindelijk champagnes worden gemaakt! 

Wat zijn de meest populaire champagne cocktails en mixjes?

Champagne wordt doorgaans puur gedronken door de toegankelijke smaak. Het wordt gedronken uit speciale champagneglazen. Champagne kun je het beste gekoeld tussen 8 en 10 graden drinken. Gekoeld op deze temperatuur kun je alle smaaknoten goed proeven.

Champagne kan ook worden gemixt tot een smaakvolle mimosa. Dit is een cocktail bestaande uit mousserende wijn en vers sinaasappelsap. Mimosa’s zijn wereldwijd bekend en geliefd om tijdens een brunch te drinken. 

Hoe wordt champagne gemaakt?

Champagne wordt gemaakt van druiven die in de Champagnestreek in Frankrijk worden geoogst. Dit gebeurd met de hand zodat elke druif kan worden beoordeeld. De beste druiven worden geperst in een machine. Het sap uit de eerste pers is van de beste kwaliteit en wordt ‘Cuvee’ genoemd.

De cuvee wordt in roestvrijstalen containers bewaard tussen de 18 en 20 graden. Tijdens dit proces worden de gisten omgezet in wijn. Deze eerste gisting wordt ook wel de alcoholische fermentatie genoemd. Na de eerste gisting worden de wijnen gemixt. Hier kunnen ook reserve wijnen uit voorgaande jaren aan te pas komen. Hiermee geven champagnehuizen een bijzondere en complexe smaak aan hun champagnes. Dit gedeelte van het productieproces heet de assemblage.

Tijdens de tweede gisting worden gist, suiker en eventueel citroenzuur aan de wijn toegevoegd. Tijdens deze tweede fermentatie worden de flessen in een koude kelder gelegd waar alcohol en kooldioxide in de fles ontstaan. Dit zorgt voor een mousserende wijn. Vervolgens moet een champagne nog rijpen om zo complexere smaken te laten vrijkomen. Een non-vintage champagne is gerijpt voor 15 maanden en een vintage champagne minimaal 3 jaar.

Na het rijpingsproces worden champagnes opgeslagen en elke dag 1/8 deel omgedraaid om zo te voorkomen dat onderin de fles een bezinksel vormt. De flessen beginnen horizontaal en eindigen in een verticale positie met alle dode gistcellen in de hals van de fles. Vervolgens wordt de hals van de fles gekoeld zodat de vloeistof bevriest. Vervolgens wordt dit deel met het bezinksel erin verwijderd uit de fles.

De laatste stap in het productieproces van een champagne is het toevoegen van een kurk die in het mondstuk wordt vastgezet met een draadje. Op dit moment wordt een champagne gelabeld en is het klaar om verscheept te worden.  

De belangrijkste champagne regio's

De champagnestreek in Frankrijk is opgedeeld in vijf delen:

Montage de Reims 

In deze regio van de champagnestreek wordt er vooral gefocust op het maken van Pinot Noir gebaseerde wijnen. Ondanks dat er drie verschillende soorten worden verbouwd.

Côte des Blancs 

In Côte des Blancs worden vooral Pinot Noir en Chardonnay druiven verbouwd. Door de bodem, die bestaat uit krijtbodem, krijgen de druiven die hier verbouwd worden een unieke smaak. De champagnes uit deze streek hebben vaak een hoger zuurgehalte.

Vallée de la Marne 

Hier wordt vooral de Pinot Meunier druif verbouwd. De champagnehuizen gebruiken dan ook voornamelijk deze druif. De champagnes uit deze streek hebben een uitstekende fruitige smaak.

Côte des Sézanne 

In de Côte des Sézanne worden Chardonnay druiven, geteeld op bodem met minder krijt, gebruikt voor het maken van champagnes met een lichter zuurgehalte.

Aube 

De champagnes uit Aube worden gemaakt van Pinot Noir druiven en worden op innovatieve manier gemaakt.