Single Malt

1098 producten

Van hoog naar laag sorteren

1-24 of 1098 results

Producten 1 tot 24 van 1098 in totaal

Single malt whisky is het absolute hoogtepunt van whisky. Whisky liefhebbers kunnen er niet genoeg van krijgen. En terecht, want single malt komt in alle soorten en maten. Er zit dus ook eentje voor jou tussen.

Bestel single malt whisky’s bij Topdrinks en geniet van een exclusief en breed aanbod aan whiskey’s. Onze producten worden de volgende dag bezorgd wanneer je voor 22:30 uur besteld. En het wordt discreet en veilig afgeleverd!

Of je nou zin hebt in een krachtige single malt of een toegankelijke variant, bij Topdrinks kun je terecht voor al je voorkeuren. Ons assortiment varieert van reguliere merken zoals Glenfiddich, Ardbeg en Bushmills tot aan exclusieve limited editions van bijvoorbeeld Laphroaig, The Dalmore en Highland Park. 

Voordelen van single malt online bestellen bij Topdrinks

Je zou simpel kunnen stellen dat whisky een drankje gebaseerd op graan is, maar daarmee doe je het veel te kort. Het is een drank vol met complexe smaken die dankzij vakmanschap tot stand komen. De smaken variëren van krachtig, rokerig, kruidig naar fruitig, notig en soepel. Er valt zoveel te ontdekken.

Bij Topdrinks kan je gemakkelijk en overzichtelijk het assortiment tot je nemen. We proberen voor elke single malt whisky een uitgebreide beschrijving te geven. Zo raak je bekend met het verhaal achter de fles en het smaakprofiel.

Als je eenmaal hebt gevonden wat je zoekt kan je met slechts een paar klikken je gewenste single malt whisky bestellen. Als je voor 22:30 uur besteld, is de whisky de volgende dag bij je thuis bezorgd.

Single malt whisky aanbiedingen bij Topdrinks

Bij Topdrinks profiteer je van scherpe en voordelige prijzen. Wij proberen onze producten zo scherp mogelijk te prijzen. Daarbovenop zijn er periodiek verschillende kortingsacties bij onze favoriete merken en producten. Dus houd de aanbiedingen pagina goed in de gaten voor de laatste acties!

Verzending van jouw online whisky bestelling

Bij Topdrinks vinden we het belangrijk dat jouw pakketje discreet en veilig wordt afgeleverd. Daarom werken wij nauw samen met PostNL, zodat jouw pakketje altijd van een Track & Trace code wordt voorzien. 

Wij verpakken onze pakketjes met de juiste materialen om ervoor te zorgen dat de producten niet beschadigd worden geleverd. Zo is ons breukpercentage tijdens levering slechts 0,05%. En het allermooiste? Voor 22:30 uur besteld? Morgen in huis!

Alles wat je moet weten over single malt whisky

Het is moeilijk voor te stellen dat single malt whisky een relatief nieuwe whisky variant is. De productiemethode bestaat al eeuwen, maar was nooit in trek bij consumenten. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw meerdere Schotse distilleerderijen zich hieraan gingen wagen.

De regels zijn simpel. Een single malt moet voor 100% uit gemoute gerst gemaakt worden. Het Engelse woord voor mout is dan ook malt. 

Het verwarrende is alleen dat het niet uit een enkele batch van mout gemaakt wordt. Een single malt whisky is uiteindelijk ook gewoon een blend van meerdere whisky’s. De voorwaarde is alleen wel dat de whisky’s uit dezelfde distilleerderij komen. Dat is waar het stukje ‘single’ in de naam single malt naar verwijst.

Ondanks dat single malt whisky een blend van meerdere whisky’s is, zal je de kenmerkende eigenschappen van de distilleerderij terugproeven.

Hoe wordt single malt whisky gemaakt?

Voor de productie van single malt whisky heb je 3 hoofdingrediënten nodig. Elke single malt begint met gerst, water en gist. Elk ingrediënt heeft veel invloed op de uiteindelijke smaak.

Deze whisky stijl wordt in batches gemaakt. De eerste handeling is het mouten van het gerst. Dit is essentieel om de nodige enzymen in het gerst te activeren. Zo onstaan er suikers en zetmeel, wat omgezet gaat worden in alcohol.

Het mouten van het gerst

Zonder het mouten van gerst, is single malt whisky niet mogelijk. Het is het mouten wat voor de alcohol zorgt. best wel belangrijk dus. Het mouten van gerst kent drie fases.

Eerst wordt het gerst nat gemaakt. Dit duurt zo’n twee tot drie dagen. Dit zal het gerst activeren. Daarna wordt de volledige batch gerst op een vloer uitgelegd. Het krijg nu een aantal dagen de tijd om verder te ontkiemen.

Er komt veel warmte vrij tijdens dit proces. Daarom is het belangrijk om het gerst regelmatig om te draaien.

Na 3 tot 5 dagen is het gerst voldoende ontspruit, en heeft het een optimaal aantal suikers en zetmeel ontwikkeld. Het is tijd om de verdere groei te stoppen. Dat wordt gedaan door het te drogen met hete lucht.

Schotse single malt whisky’s worden vaak op turf gedroogd. Hierdoor krijgt het een kenmerkende rokerige aroma. Bij Ierse whiskey’s is dit meestal niet het geval.

Tijd voor fermentatie

Het is nu tijd om de gerst in een puree te veranderen. Na het drogen is de gerst in een grove meel ontstaan dat ook wel grist wordt genoemd. Dit is te grof voor fermentatie en moet dus eerste gemalen worden. Als het gerst wat fijner is, wordt de suiker eruit geëxtraheerd met heet water. Dit wordt tot wel drie keer gedaan.

De eerste twee suikeroplossingen worden samengevoegd tot een wort. Deze wort of puree wordt in een washback bewaard.

Door gist aan de wort toe te voegen, wordt de eerste stap gezet naar een alcoholische drank. Gist zet namelijk suikers om in alcohol. Na het gisten bestaat er een substantie van tussen de 5 en 10% alcohol. Dit lijkt erg veel op bier. Daar zijn we niet naar op zoek, dus gaan we het distilleren.

De whisky wordt gedistilleerd

Een single malt whisky moet in koperen ketel worden gedistilleerd. In Schotland doen ze dit tweemaal. Een derde keer zorgt waarschijnlijk voor een te hoog alcoholpercentage en te weinig smaak.

De manier waarop de whisky wordt gedistilleerd heeft ook een aandeel in het uiteindelijke smaakprofiel. Bij een langzame distillatie, krijg je soepele smaak. Bij een snelle en intense distillatie komen er meer hogere alcoholen (foezeloliën) in het uiteindelijk distillaat, wat voor een scherpere smaak zorgt.

Over het algemeen duurt een distillatie tussen de 4 en de 8 uren. De Stillman heeft de belangrijke taak om het meest smaakvolle gedeelte te nemen. Het eerst en het laatste deel van een distillatie is meestal niet lekker en soms zelfs gevaarlijk.

Het draai dus allemaal om de middle cut. Deze wordt uiteindelijk in houten vaten gestopt en voor meerdere jaren gerijpt. Daarna heb je een lekker single malt whisky!

Geschiedenis van single malt whisky

De geschiedenis van single malt whisky loopt parallel met dat van andere soorten whisky, tot aan het begin van de 20e eeuw. Dit waren de hoogtijdagen van de blended scotch whisky’s. 

De blended whisky’s hadden de Ierse en Amerikaanse varianten eruit geconcurreerd. Ook al waren dit Ierse varianten de kwalitatief betere whisky’s. Dankzij de efficiënte productiewijze, waren blended whisky’s veel goedkoper en voelden moderner aan.

De opkomst van single malt whisky

Na een economische depressie en een wereldoorlog lag de whisky industrie ook in Schotland op zijn gat. In de jaren 60 kwam het langzaamaan weer op gang. Wederom lag de focus op blended whisky’s.

In 1963 kwam daar verandering in. Glenfiddich waagde de gok en bracht een single malt whisky op de markt. Het bleek een succes, waardoor hedendaags de single malt whisky’s niet meer weg te denken zijn.

Koop populaire en exclusieve single malt merken online

Topdrinks is een webwinkel gespecialiseerd in het aanbieden van een premium en exclusief aanbod in alcoholische dranken. Wij bieden een breed assortiment aan dranken van bekende merken en exclusieve merken. Met onze webwinkel willen we jou een uniek moment bezorgen!