Pot Still

34 producten

Van hoog naar laag sorteren

1-24 of 34 results

Producten 1 tot 24 van 34 in totaal

Pagina

Ierse whiskey is helemaal hot en met name de single pot still methode. Dankzij drievoudige distillatie en het gebruik van ongemoute gerst heeft single pot still whiskey een soepel karakter. Perfect voor zowel beginnende als gevorderde whiskyliefhebbers.

Bestel single pot still whiskey bij Topdrinks en geniet van een exclusief en breed aanbod aan Ierse whiskey’s. Onze producten worden de volgende dag bezorgd wanneer je voor 22:30 uur besteld. En het wordt discreet en veilig afgeleverd!

Of je nou zin hebt in een zachte pot still whiskey of een uitgesproken kruidige variant, bij Topdrinks kun je terecht voor al je voorkeuren. Ons assortiment varieert van historische merken zoals Redbreast en Green Spot tot aan nieuwe distilleerderijen zoals The Busker en Writers Tears.

Voordelen van single pot still whiskey online bestellen bij Topdrinks

Ben je op zoek naar een aantrekkelijke whiskey? Met het ruime assortiment van Topdrinks weet je zeker dat je een fles vindt die bij jou past. Vergelijk geur en smaakprofielen dankzij onze uitgebreide productomschrijvingen.

Daarnaast kan je gemakkelijk onze prijzen vergelijken met die van onze concurrenten. Binnen een paar klikken heb je jouw single pot still whiskey naar wens besteld en wordt het de volgende dag thuis bezorgd. Als je voor 22:30 uur besteld is het de volgende dag in huis.

Single pot still whiskey aanbiedingen bij Topdrinks

Bij Topdrinks profiteer je van scherpe en voordelige prijzen. Wij proberen onze producten zo scherp mogelijk te prijzen. Daarbovenop zijn er periodiek verschillende kortingsacties bij onze favoriete merken en producten. Dus houd de aanbiedingen pagina goed in de gaten voor de laatste acties!

Verzending van jouw online whiskey bestelling

Bij Topdrinks vinden we het belangrijk dat jouw pakketje discreet en veilig wordt afgeleverd. Daarom werken wij nauw samen met PostNL, zodat jouw pakketje altijd van een Track & Trace code wordt voorzien. 

Wij verpakken onze pakketjes met de juiste materialen om ervoor te zorgen dat de producten niet beschadigd worden geleverd. Zo is ons breukpercentage tijdens levering slechts 0,05%. En het allermooiste? Voor 22:30 uur besteld? Morgen in huis! 

Alles wat je moet weten over single pot still whiskey

Een pot still whiskey wordt gemaakt in een koperen ketel, ook wel de pot genoemd. De Ieren zijn meester in deze techniek. Van oudsher mengen ze gemout gerst met ongemoute gerst, en distilleren dit drie keer. Het zorgt voor een heerlijke zachte whiskey dat licht en fruitig is van smaak.

Waarom is het zo populair?

In theorie heeft single pot whiskey veel gemeen met single malt whisky. Toch zit er een groot verschil in smaakbeleving. Wat maakt het dat de single pot still steeds populairder wordt?

Naast dat single pot still over het algemeen een zachtere prijs hebben, hebben ze ook een soepele smaak. Door de toevoeging van ongemoute gerst wordt de soepelheid afgewisseld met een bepaalde kruidigheid. Voor een zachte prijs heb je dus al snel een gebalanceerde whiskey in huis.

Hoe wordt single pot still whiskey gemaakt?

Technisch gezien is een single pot still whiskey een vreemde eend in de bijt. Bij de productie van whisky heb je de juiste granen nodig. Het moet namelijk suikers en zetmeel bevatten. Bij single pot still whiskey worden ingrediënten gebruikt die dit juist niet hebben. 

Wanneer je gerst gebruikt, moet je dit eerst laten mouten. Dan komen de suikers en het zetmeel in het gerst vrij. Dit kan dan met gist omgezet worden in alcohol. Als je gerst niet mout, kan je het dus niet goed omzetten in alcohol. 

Drie keer raden wat voor een gerst er in single pot still whiskey wordt gebruikt. Juist, ongemoute gerst! Maak je maar geen zorgen, er wordt ook gemoute gerst gebruikt. Daarnaast kunnen er ook andere granen gebruikt worden. Zo heeft single pot still whiskey alsnog genoeg alcohol om het echte whiskey gevoel te geven.

Waarom worden single pot still whiskey’s driemaal gedistilleerd?

Om de titel van single pot whiskey te mogen ontvangen, moet er ten minste voor 30% aan ongemoute en 30% aan gemoute gerst in de whiskey worden verwerkt. Door de aanwezigheid van het ongemoute gerst, wordt het moeilijker om een sterke drank te maken. Daarom is het noodzakelijk om deze whiskey een derde keer te distilleren.

Wat wordt er met de ‘pot still’ bedoeld?

Met pot still wordt er verwezen naar de distillatie methode. Een single pot still whisky wordt namelijk in koperen ketels gedistilleerd. De koperen ketel wordt ook wel een pot still genoemd.

Geschiedenis van single pot still whiskey

Ierland is de grondlegger van moderne whiskey. Er wordt zelfs beweerd dat whiskey hier is ‘uitgevonden’ hoewel dit erg moeilijk is om volledig te bewijzen. 

Eeuwenlang wordt whiskey in koperen ketels gemaakt, op kleine schaal en grote schaal. Door de grote verscheidenheid aan distilleerderijen krijgt de Britse overheid weinig grip op de productie. Vooral de poítin, Ierse moonshine gemaakt op kleine schaal in het platteland, viel niet in kaart te brengen.

De Britse overheid wou meer grip op de whiskey productie krijgen, daarom stelden ze in de 17e eeuw een mout belasting in. De gedachte hierachter was: als we de productie niet kunnen temperen, dan de grondstoffen maar. Zonder gemout gerst heb je namelijk geen malt whiskey.

Om toch de unieke smaak van malt whiskey te krijgen, werd er ongemout gerst gebruikt. Hier hoefde namelijk geen belasting over betaald te worden. Er werd precies genoeg ongemout gerst gebruikt dat het een statement maakte en niet teveel de smaak ging beïnvloeden.

Een uniek recept was geboren: dat van single pot still whiskey. Door de soepele smaak groeide het uit tot een wereldwijd gewaardeerd product. In de 19e eeuw was het de meest populaire whiskey variant ter wereld, ver boven de Schotse varianten.

Dit veranderde toen de column still werd uitgevonden. Hier kon veel goedkoper en efficiënter mee gedistilleerd worden. De Ierse distilleerderijen wouden er niet aan. Ze hielden vast aan hun principes van kwalitatief hoogstaande whiskey dat in koperen ketels werd gemaakt.

De opmars van Schotse whisky zorgde ervoor dat de Ierse variant bijna in de vergetelheid raakte. Het absolute dieptepunt werd in de jaren 60 bereikt. Toen waren er nog drie Ierse distilleerderijen over.

Sindsdien is Ierse whiskey weer helemaal hot en wordt de kwaliteit waar single pot still voor staat weer wereldwijd gewaardeerd.

Die Ierse single pot whiskey is niet alleen een kwaliteitsproduct, maar ook een statement. De Ierse distilleerderijen hebben altijd aan het principe van hoge kwaliteitseisen vastgehouden, ook al bracht het een financieel mindere periode teweeg. Alleen daarom is single pot whiskey al de moeite waard.

Koop populaire en exclusieve single pot still whiskey merken online

Topdrinks is een webwinkel gespecialiseerd in het aanbieden van een premium en exclusief aanbod in alcoholische dranken. Wij bieden een breed assortiment aan dranken van bekende merken en exclusieve merken. Met onze webwinkel willen we jou een uniek moment bezorgen!