Ierland

141 producten

Van hoog naar laag sorteren

1-24 of 141 results

Producten 1 tot 24 van 141 in totaal

Irish whiskey is een bijna een categorie op zichzelf. Uniek in vele aspecten en geliefd door velen. Met Irish whiskey haal je altijd een zachte en verfijnde whiskey in huis.

Bestel Irish whiskey bij Topdrinks en geniet van een exclusief en breed aanbod aan Ierse whiskey’s. Onze producten worden de volgende dag bezorgd wanneer je voor 22:00 uur besteld. En het wordt discreet en veilig afgeleverd!

Of je nou zin hebt in een zachte pot still whiskey of een uitgesproken single malt variant, bij Topdrinks kun je terecht voor al je voorkeuren. Ons assortiment varieert van reguliere merken zoals Jameson, Bushmills of Teeling tot aan exclusieve limited editions van bijvoorbeeld Redbreast, Green Spot en Connemara. 

Voordelen van Irish whiskey online bestellen bij Topdrinks

Ben je op zoek naar een Irish whiskey? Altijd goed idee! Het maakt niet uit of je er zelf van gaat genieten, of iemand anders blij mee gaat maken.

Bij Topdrinks vind je een breed assortiment aan Ierse whiskey’s. We werken hard om dit verder uit te breiden. Bekijk onze producten en bestel ze gemakkelijk online.Binnen een paar klikken kan je jouw Irish whiskey naar keuze bestellen. 

Welke Irish whiskey past bij mij?

Irish whiskey is in opkomst. Er komen steeds meer distilleerderijen en variaties op de markt. Welke Irish whiskey past het best bij jouw smaak? We onderscheiden drie traditionele stijlen.

Single pot still

Een pot still whiskey wordt gemaakt in een koperen ketel, ook wel de pot genoemd. De Ieren zijn meester in deze techniek. Van oudsher mengen ze gemout gerst met ongemoute gerst, en distilleren dit drie keer. Het zorgt voor een heerlijke zachte whiskey dat licht en fruitig is van smaak.

Single malt

Met Ierse single malt whiskey haal je een kwaliteitsproduct in huis. De grondstof voor deze stijl is gemoute gerst. Dit zorgt voor een uitgesproken moutige smaak. Ierse malt wordt meestal niet gedroogd boven turf, wat het een toegankelijke smaak geeft.

Single grain 

Bij single grain whiskey gelden er minder strengere regels. Het is in principe een whiskey waarbij meerdere granen worden gebruikt. Dit in tegenstelling tot single maltl, waarbij enkel gemout gerst wordt gebruikt. Het zorgt voor een lichtere en minder uitgesproken smaak.

Irish whiskey aanbiedingen bij Topdrinks

Bij Topdrinks profiteer je van scherpe en voordelige prijzen. Wij proberen onze producten zo scherp mogelijk te prijzen. Daarbovenop zijn er periodiek verschillende kortingsacties bij onze favoriete merken en producten. Dus houd de aanbiedingen pagina goed in de gaten voor de laatste acties! 

Verzending van jouw online whisky bestelling

Bij Topdrinks vinden we het belangrijk dat jouw pakketje discreet en veilig wordt afgeleverd. Daarom werken wij nauw samen met PostNL, zodat jouw pakketje altijd van een Track & Trace code wordt voorzien. 

Wij verpakken onze pakketjes met de juiste materialen om ervoor te zorgen dat de producten niet beschadigd worden geleverd. Zo is ons breukpercentage tijdens levering slechts 0,05%. En het allermooiste? Voor 22:00 besteld? Morgen in huis! 

Alles wat je moet weten over Irish whiskey

Zeg je whisky, dan denk je meestal aan Schotland. Je gaat er dan vanuit dat de Schotten ook de uitvinders van dit uitzonderlijke drankje zijn. Het zal je verrassen, maar het waren de Ieren! Irish whiskey is de bakermat van alle whisky’s.

Tegenwoordig heeft Schotse whisky het overgrote marktaandeel, maar de Ierse variant is weer in opkomst. Met name de iconische Single Pot Still stijl wordt meer en meer gewaardeerd. Hoe onderscheiden de Ieren zich verder met hun whiskey’s?

Het verschil tussen Ierse en Schotse whisk(e)y

Wat zijn de verschillen tussen de Ierse en Schotse whisk(e)y’s? Allereerst de smaak. Ierse whiskey is over het algemeen wat lichter en zachter van smaak. Schotse whisky heeft meestal een wat meer uitgesproken en rokerige smaak.

Dat komt door een aantal factoren. De eerste is natuurlijk de ligging. Ierland is over het algemeen wat warmer dan Schotland, waardoor rijping in houten vaten wat sneller gaat. Het zorgt ervoor dat de whiskey sneller soepel wordt.

Ierse whiskey wordt driemaal gedistilleerd, wat het een zachtere smaak geeft. De meeste Schotse whisky wordt tweemaal gedistilleerd. Hierdoor hebben Schotse whisky’s een meer uitgesproken smaak, omdat niet alles weg gedistilleerd is, maar moet het wel langer rijpen om soepeler te worden.

Het andere verschil is de grondstof. De traditionele single pot still uit Ierland wordt gemaakt vanuit een mix tussen gemoute gerst en ongemoute gerst. De traditionele single malt scotch whisky wordt gemaakt van 100% gemoute gerst.

Waarom de extra ‘e’ in het woord whiskey?

Toen de Ier Aeneas Coffey in 1830 de Coffey Still had uitgevonden, kon er nog efficiënter gedistilleerd worden. De Ierse distilleerderijen hielden echter vast aan traditie. Ze prefereerde de methoden om het per batch in koperen ketels te distilleren. 

Schotse distilleerderijen dachten hier anders over. Zij zagen deze nieuwe methode wel zitten en konden veel meer whisky produceren. De kwaliteit bleef hoog en de kosten werder lager. Daardoor verdween er veel marktaandeel vanuit Ierland naar Schotland.

Om een onderscheiding te maken tussen de ‘pure’ Ierse variant en de ‘bevuilende’ Schotse variant, voegden Ierse distilleerderijen de extra ‘e’ toe aan de naam.

Hoe wordt Irish whiskey gemaakt?

Niet zomaar elke whiskey mag Irish whiskey genoemd worden. Er hangen een aantal regels aan dit verfijnde product. De eerste regel is dat het volledig geproduceerd en gerijpt moet worden op het Ierse eiland (dus zowel in Noord-Ierland als in de Ierse republiek).

Daarnaast moet het gemaakt zijn van granen. Dat is niks nieuws voor whisky-kenners. Alle whisky’s worden immers vanuit granen gemaakt.

Na distillatie mag Irish whiskey niet sterker zijn dan 94.8%. Het distillaat moet ten minste 3 jaar in eikenhouten vaten gerijpt worden. Daarna mag het in andere houten vaten gerijpt worden. 

De traditionele variant van Ierse whiskey is de single pot still. Dit is een uniek productieproces dat alleen in Ierland wordt gedaan. Er wordt gemout gerst met ongemoute gerst gecombineerd. Hierna wordt het driemaal in koperen ketels gedistilleerd. Het zorgt voor een zachte, soepel en romige whiskey.

Geschiedenis van Irish whiskey

Ierland was één van de eerste Europese landen die aan gedistilleerde dranken deed. Nog voor de Nederlanders hun befaamde jenever gingen maken. De eerste vermeldingen van whiskey in Ierland stammen uit de 12e eeuw.

Het werd waarschijnlijk geïntroduceerd door monniken. Zij worden bezig met het distilleren van parfums. Totdat zij de techniek gingen aanpassen en er een drinkbare drank van maakten.

Waarom wordt Ierse whiskey meestal driemaal gedistilleerd?

Toen in 1682 de Britse overheid een belasting op gemout gerst invoerde, werd het een stuk duurder om whisky te maken. De Ieren waren slim en combineerden het gemoute gerst met ongemoute gerst. Dat laatste hoefde geen belasting over betaald te worden.

Echter, ongemoute gerst bevat minder suikers. Tijdens het fermenteren worden suikers omgezet in alcohol. Omdat er minder suikers in zitten, zal het uiteindelijke alcoholpercentage lager liggen. 

De Ieren besloten om de whiskey een derde keer te distilleren. Op die manier werd de uiteindelijke drank alsnog sterk genoeg en hoefden ze minder belasting te betalen. Erg slim.

Rond 1830 zat Ierse whiskey aan de top. De hele wereld genoot van Ierse pot still whiskey en verkoos het boven Schotse whisky.

Wissel van de wacht: hoe Scotch de koning van whisky werd

Niks leek de Ierse whiskey industrie te kunnen stoppen. Toch lijkt het tegenwoordig alsof Ierse whiskey’s in de minderheid zijn. Het aanbod van Schotse en Amerikaanse whisk(e)y’s is veel groter dan dat van Ierland. Hoe is dit tot stand gekomen?

Het begon met de opkomst van de “Temperance movement”. Dit waren bewegingen die zich inzetten voor de geheelonthouding van alcoholische dranken. De groei van deze beweging zorgden voor minder afzet van Ierse whiskey.

Toen tussen 1840 en 1849 er een grote hongersnood uitbrak, had dat een verwoestend effect op Ierland. Er stierven zo’n 1 miljoen Ieren en nog vele anderen emigreerden. De bevolking van Ierland daalde met zo’n 25%.

Desondanks wist het volk de rug recht te houden, en de kwaliteit van Ierse whiskey bleef wereldberoemd. 

Het was de uitvinding van Aeneas Coffey wat Irish whiskey echt het vuur aan de schenen legde. Dankzij zijn continue distillatie, kon whisky veel goedkoper en sneller gemaakt worden. De Ieren weigerden hieraan mee te doen en bleven distilleren met pot stills.

Schotse distilleerderijen hadden wel oren naar de Coffey still. Met de nieuwe blended scotch whisky, worden de Ieren er simpelweg uit geconcurreerd.

In de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw vocht Ierland voor onafhankelijkheid. Toen het eenmaal een vrije staat was, was de relatie tussen het land en het Verenigd Koninkrijk erg slecht. Dat zorgde ervoor dat Ierland geen producten kon verkopen in landen van de rivaal. 

Schotse whisky kan dit wel en nam toen definitief het stokje over.

De situatie voor Ierse whiskey werd slechter en slechter. Uiteindelijk waren er nog maar 3 distilleerderijen over, in de jaren 60. Gelukkig heeft deze smaakvolle whiskey variant sindsdien een grote opmars gemaakt. Het is springlevend met genoeg keuze uit traditionele en moderne varianten.

Koop populaire en exclusieve Irish whiskey merken online

Topdrinks is een webwinkel gespecialiseerd in het aanbieden van een premium en exclusief aanbod in alcoholische dranken. Wij bieden een breed assortiment aan dranken van bekende merken en exclusieve merken. Met onze webwinkel willen we jou een uniek moment bezorgen!